Когато детето ви има диария или повръща

941601-1

 

За съжаление диарията и повръщането се срещат по-често, отколкото ни се иска, при малките деца. Стомашните неразположения понякога са резултат от различни инфекции, които лесно се установяват и лекуват от специалистите, но могат да бъдат и най-обикновени проблеми с храносмилането, срещу които, уви, не е защитено нито едно бебе или малко дете. Колкото и да са невинни причините, обаче, те предизвикват големи тревоги у родителите и силен дискомфорт у подрастващите. Когато детето ви има диария или повръща, много важно е да установите колко време продължава това. Всеки случай на разстройство, продължило повече от 48 часа е притеснителен и се нуждае от вниманието на специалист. Същото важи за повече от три-четири повръщания в рамките на един и същ ден. Първоначално можете да дадете на детето си няколко чаени лъжици прясно изцеден лимонов сок, разтворен в чаша вода, но ако неразположението се окаже упорито, задължително го заведете на лекар.

Основното нещо, за което трябва да внимаваме при диария или повръщане, е дехидратацията на малкия организъм. И двете състояния водят не само до загуба на течности, но и на безценни соли, минерали и киселини, от които тялото се нуждае, за да функционира нормално. Ето защо, при упорита диария или често повръщане не бива да отлагате посещението при педиатър. Междувременно се погрижете детето ви да има увеличен прием на течности – избягвайте млякото (освен ако не кърмите, естествено!) и киселите сокове, заложете на добрата стара питейна вода, затоплена до стайна температура. Няма да сбъркате, ако изстискате малко лимонов сок вътре. Погрижете се детето да пие редовно и в малки количества, а не наведнъж и по много! Бебетата и малките деца могат да се дехидратират много по-бързо от по-големите деца, когато страдат от диария или повръщане. Ако дехидратацията стане тежка, тя може да навреди опасно, особено при малките бебета. Затова, основната грижа на добрия родител при диария и повръщане е да осигури редовния прием на достатъчно течности, а за всичко останало да пита лекуващия лекар.

Що се отнася до храненето, препоръчително е приемът на редовното количество храна нито да се намалява, нито да се увеличава при повръщане или диария. Достатъчно е само в паузите между храненията да се дава повече вода. Не давайте на детето си допълнително течности непосредствено преди или след хранене, така само ще разводните стомашните сокове и може да увеличите проблема. Разделете храненето и пиенето с от половин до един час. Не забравяйте, че детето поема течности и при самото хранене, особено ако е на бебешки храни.

Естествено, много важно за превенция на диария и повръщане е поддържането на добрата хигиена: у дома, при родителите и при децата. Пазете помещението, в което се намира вашето дете, в идеално състояние. Проветрявайте редовно и се грижете да няма натрупвания на прах. Метете с прахосмукачаката поне три пъти в седмицата. Измивайте си ръцете всеки път, преди да нахраните детето или да го преоблечете. Поддържайте личната му хигиена с мокри бебешки кърпички редовно, най-вече по отношение на ръцете, с които малките палавници пипат всичко наоколо и нерядко след това ги поставят директно в устата.

Избягвайте плодовите сокове и газираните напитки, които само могат да влошат положението. Пълномасленото краве мляко и твърдите храни, ако детето ви приема такива, са препоръчително само, ако то иска да ги яде. Не насилвайте детето си да се храни при диария или повръщане, съвсем естествено е чувството за дискомфорт в коремчето да намали апетита за известно време, но ако болното дете отказва всякаква храна задължително потърсете консултация с лекар.

Имайте предвид, че диарията и повръщането не са с еднаква продължителност. В зависимост от причинителя, повръщането може да продължи средно един или два дни, а диарията може да се проточи до седмица. Много важно е след преглед и диагностициране на проблема да се следва предписаното лечение.

Не изпадайте в паника, ако симптомите не отминават веднага, особено при разстройствата, просто следвайте указанията на лекаря и не забравяйте да хидратирате редовно своето дете. Тъмно жълтата урина често е признак за дехидратация, както липсата на сълзи при плачене или хлътналите очи. Следете внимателно за признаци на дехидратация! Последните могат да се преодолеят с предписан от лекаря разтвор за рехидратация, който трябва да се дава редовно, в малки количества, в продължение на няколко часа. Препоръчително е храненето да се преустанови по време на приема на разтвор за рехидратация. Просто следвайте внимателно инструкциите на педиатъра.

Ако диарията или повръщането се съпътстват от висока температура (над 38 градуса), задължително потърсете медицинска помощ!

Други тревожни симптоми, при които незабавно трябва да потърсите лекар, са: кръв или слуз в изпражненията, оцветена в зелено жлъчка при повръщане, упорити и силни коремни болки. Уверете се, че всички в семейството си мият ръцете редовно, за предпочитане с течен сапун и топла вода. Много важно е ръцете ви да изсъхват правилно, преди да влезете в контакт с болното дете. Естествено, миенето на ръцете след ходене до тоалетната, след смяна на пелени и преди хранене е повече от задължително и това е абсолютният минимум! Не използвайте кърпата, с която почиствате бебето по време на повръщане за други цели и я подменяйте редовно. Изчакайте поне 48 часа, след като симптомите на диария или повръщане отминат, преди да съберете детето си с други деца. Избягвайте къпането на обществени места, обществените басейни, бани и прочие поне една седмица, след като детето ви се е възстановило от повръщане или диария.

Екипът на детски магазин Bebecito 

 

 

Вашият коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван или споделян.

Позволени HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>