45 развиващи игри за деца – част I

file13849

В три части ще Ви представя 45 лесни и забавни игри за деца. Те  ще помогнат на детето Ви практически да овладее основни понятия от заобикалящия го свят, също така ще стимулират езиково-говорното му развитие и логическото му мислене.
1.“Къде?“

Изключително прости езикова игра, подходяща за деца над 7 месечна възраст. Родителят пита детето: „Къде е лампата (вратата, прозореца, масата)?“, а детето трябва да покаже съответния предмет.  Ако детето покаже правилно, родителят радостно го поощрява. Ако детето не знае, родителят показва предмета и казва: „Ето лампа!“. Играта е подходяща и за деца над тригодишна възраст, само че задачите трябва да са по-сложни, например вървейки по улицата, родителят пита: „Къде е аптеката?“, „Къде е автобусната спирка?“, „Къде е хранителният магазин?“ и т.н. А в домашна обстановка, въпросите могат да бъдат от типа: „Къде е жълтата лапма?“, „Къде е голямата маса?“, „Къде е дървеният стол?“ и др.

2.“Кой как прави?“

Родителят назовава някое животно, след което звукът, който то издава. Например, „Крава!  Кравата прави: „Муууу!“.“  Постепенно детето започва не само да слуша, но и да повтаря звукоподражанията. Достига се до етап, в който родителят казва: „Жаба!“ и детето отговаря: „Ква-ква!“ и т.н.

3.“Яде се, не се яде!“

Родителят назовава различни, познати на детето предмети. Когато чуе название на предмет, който може да се яде, детето казва: „Ам!“ или пляска с ръце.

4.„Части на тялото“

Родителят показва с показалеца си първоначално части на лицето и ги назовава: „Нос!“, „Око!“, „Уста!“ и т.н. Изчаква детето да посочи на собственото си лице. Ако това не се случи, възрастният докосва с показалеца си носа на детето и казва: „Нос!“. Постепенно се включват и други части на тялото – ръка, рамо, лакът, крак, коляно, корем и др.  

5.“Загуби се!“

Родителят казва: „Загуби се агънцето! Как го вика майка му?“. Детето трябва да отговори: „Беее!“. Ако отговорът е правилен, възрастният казва: „Намери се агънцето! Прибра се при своята майка овцата!“. След това се „изгубва“ следващото животно.

6. „Баща, майка, дете“

Родителят казва: „Бащата е бик, майката е крава, а детето е…“. Детето отговаря. След известно време възрастният назовава само бащата, а детето – майката и детето.

7. „Чук-чук!“

Родителят казва: „Видях къщичка (гнездо, хралупа, дупка, бърлога и т.н.). Чук-чук, кой живее тук?“. Детето отговаря. Ако то не знае, отговаря родителят. Друг вариант на играта е търсене на дома на конкретно животно: „Катеричката се загуби. Къде е нейната къща? В гнездото? В дупката? В хралупата?“. Детето отговаря с „да“ или „не“, а за по-големи деца изискваме конкретен отговор – „В хралупата.“

8. „Кой къде живее?“

Тази игра има два варианта, които е добре да се редуват. При първия вариант родителят назовава определено местообитание – пустиня, окен, гора, савана, джунгла и др., а детето трябва, с помощта на родителя, да каже кои животни живеят там. Вторият вариант – животното се е загубило и моли пилота (или голяма птица) да го върне в неговия дом. Затова то трябва да каже къде живее. Ако за детето е трудно да изговори местообитанието, задавайте му въпроси, на които да отговори с „да“ или „не“.

9. „Дойде ни на гости заек!“

Родителят казва: „Дойде ни на гости заек (тигър, лъв, слон, кон, крава и т.н.)!  Какво да го почерпим?“.  Детето отговаря, а ако не знае, родителят разказва подробно за това какво яде даденото животно.

10. „Хайде да изредим!“

Детето, с помощта на родителя, изрежда всички цветове (плодове, зеленчуци, дрехи, мебели, превозни средства, играчки), които знае.  По-трудният вариант е да изреди предмети, отговарящи на два признака – всички оранжеви плодове, всички зелени зеленчуци и др. За да е по-забавно, родителят и детето могат да се редуват в изреждането.

11. „Намери всичко червено!“

Родителят предлага на детето да открие всички червени (сини, жълти, зелени) предмети около него. В началото може да се ползва парче картон със съответния цвят, за да може детето по-лесно да съотнася предметите по цвят.

12. „Кажи цвета!“

Родителят пита за цвета на даден предмет, детето отговаря. При първия етап на играта назованият предмет трябва да се вижда добре от детето. На по-късен етап може да питате за цвета на познати предмети, които в момента не са пред погледа на детето: „Какъв цвят е жабата?“, „Какъв цвят е снегът?“, „Какъв цвят е слънцето?“. Пробвайте и друг вариант – „Вярно – грешно!“. Родителят казва: „Снегът е червен. “. Детето отговаря вярно или грешно е това, а при по-малки деца може да се изисква само отговор с „да“ или „не“.

13. „Професии“

Тази игра също има два варианта. Можете да попитате: „Какво работи учителят (лекарят, пилотът, шофьорът)?“. А можете да попитате и така: „Този, който учи децата, е…?“.

14. „От какво е направено?“

За да може да играе на тази игра, детето трябва да познава различни видове материали – дърво, стъкло, желязо, пластмаса, камък, плат. Родителят пита от какво е направен предметът, детето отговаря. Най-добре е в началото предметите да бъдат близо до детето, така че да може да ги види и пипне.

15. „Да си спомним за книжките!“

Родителят изрежда имена на литературни герои от приказки, които вече са четени на детето, например; „Червената шапчица, Кумчо Вълчо, Ежко Бежко, Кума Лиса“. Детето трябва да си спомни кои са тези герои – момиченце, вълк, таралеж, лисица.
Очаквайте следващите 15 развиващи игри за деца.

Автор: магистър логопед София Вълнеева

Вашият коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван или споделян.

Позволени HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>