Що е то спален чувал за бебе?

10370362_826789867388531_7622436525384219200_n

Ще Ви разкажем защо е важно да се използват тези „завивки без ръкави”, какво казват в Европейската комисия по този въпрос, как да изберете подходящ спален чувал, а също и за качесвения памук, използван от Red Castle – мек, нежен и гальовен за Вашето дете, познат под запазената марка Fleur de Coton®.

Първата петица идва от броя на предлаганите размери: 65 см (от 0 до 4 месеца), 75 см (от 4 до 9 месеца), 90 см (от 9 до 15 месеца), 105 см (над 15 месеца) и 120 см (над 2 години). Моделите 65 см и 75 см се закопчават регулируемо (2 нива на раменете) чрез копчета, имат дълъг хоризонтален цип, който помага за отваряне в долната част и по този начин смяната на пелената на бебето е много улеснена. Моделите 90 см, 105 см и 120 см се закопчават с цип вертикално, като отварянето става в посока отдолу нагоре, за да се избегне опасността от нараняване на бебето или случайно отваряне. С тези 5 различни размера на спалните чували, Вашето дете ще спи спокойно през цялото си ранно детство.

Най-важното е бебето да е винаги правилно поставено за сън. Ето и петте основни правила за сигурността му:

*Спокойно дишане за спокоен сън

Когато спи, бебето трябва да е винаги поставено по гръб, лицето освободено от обкръжаващи предмети – така може да диша спокойно и да регулира телесната си температура. Тази позиция е основна за първите месеци, докато бебето още не може самостоятелно да се преобръща в леглото си.

*Сън при подходяща температура

В днешно време, мненията са единодушни: от гледна точка на доброто здраве на Вашето новородено, не трябва в никакъв случай то да спи в много топла стая. Температурата на въздуха в стаята, където спи, не трябва да надвишава 19°C ако е възможно. Едновременно с това е важно да се проверява, че детето не е твърде горещо в леглото си. Не разчитайте на температурата на ръцете на бебето, а проверете температурата на тялото му чрез поставяне на Вашата ръка върху врата или корема му.

* Въздухът в стаята на детето да е чист

Проветрявайте често, не позволявайте на никого да пуши в детската стая, чистият въздух е важна компонента за дихателния процес на Вашето новородено, а по-късно и пораснало дете.

* Подходяща влажност на въздуха

Прекалено ниската влажност, както и високата, носят само проблеми – влажността под 40% изсушава лигавицата и дразни гърлото. Необходимо е за бебето да поддържаме минимум 40% и максимум 60%. Влажността над 45-50% спомага да предотвратим запушването на носа на детето

* Спане с помощта на спален чувал

Здравните специалисти препоръчват използването на специалните бебешки спални чували (торби) вместо одеяла, юргани, чаршафи или други завивки. Тези мини чували за спане представляват днес най-доброто средство да осигурите доброто дишане за Вашето новородено по време на съня му. Неговото лице е на открито, а самото бебе има достатъчно място и възможност да се върти свободно, без да се завие през глава. От гледна точка на сигурността и доброто здраве на Вашето новородено, не трябва в никакъв случай то да бъде завивано с одеяло, юрган или друго покриващо средство поне да достигане на възраст от 9 месеца. Тази препоръка е и част от „Решение на Комисията” (б.а. Европейската Комисия) от 2 юли 2010 година относно изискванията за безопасност, на които трябва да отговарят европейските стандарти за някои продукти, използвани на местата за спане на деца, съгласно Директива 2001/95/ЕО на Европейския парламент и на Съвета (2010/376/ЕС).

Как да изберем подходящото спално чувалче? Чувалчетата се избират не според температурата навън, а в зависимост от температурата на стаята, където спи Вашето дете.

Спалните чували на Ред Касъл се предлагат в три разновидности на температурния критерий TOG (Thermal Overall Grade): 0.5, 2.0 и 3.0.

Предлагаме Ви една таблица и два примера, на Вас оставяме правилното решение. Ето примерите: възможно е през зимата, в един много затоплен апартамент, да изберете детето Ви да спи с чувалче с TOG 0.5, вместо TOG 3.0. През лятото обаче, ако сте в планината, където нощите са приятно хладни, детето ще има нужда по-скоро от един модел TOG 2.0 вместо TOG 0.5.

Ето една идея в табличен вид, как да облечем детето си в зависимост от температурата на въздуха в стаята и ползвания спален чувал.

Температура в стаята, където спи детето Спален чувал TOG 0.5 материя Fleur de Coton® Спален чувал TOG 2.0 материя Fleur de Coton®, ватиран Спален чувал TOG 3.0мек полар
+ 26°C Боди с къс ръкав или само по пелена/бельо
+ 24°C Боди с къс ръкав
+ 22°C Боди с къс ръкав и горнище на пижама Боди с дълъг ръкав
+ 20°C Боди с дълъг ръкав и горнище на пижама
+ 18°C Боди с дълъг ръкав и цяла пижама Боди с дълъг ръкав и горнище на пижама
+ 16°C Боди с дълъг ръкав и цяла пижама

Памучната материя със запазената марка Fleur de Coton® е изключително добра като качество, не променя формата си след многократно пране (пере се перална машина, при температура от 30° C, НЕ се суши в сушилна машина), привлича с красивия си дизайн и носи много удобство и мекота на детето Ви.

Източник: Red Point България

2 коментара за “Що е то спален чувал за бебе?

 1. Силно подвеждаща е информацията „Когато спи, бебето трябва да е винаги поставено по гръб“. Да не кажа, че увеличава опасността от СВБС. Във всяко едно родилно отделение акушерките и неонаталните специалисти ще ви обяснят, че бебето се слага задължително на една страна, ако повърне или върне мляко да не се задуши от задавяне. Няма да е зле да поправите статията, за да не подвеждате слабо информирани майки.

  1. Здравейте, Lora
   Радваме се, че сте посетили нашия блог и Ви благодарим за коментара!
   Не бихме си позволили с не точна информация да подведем нашите читатели и в тази връзка искам да кажа, че целта на блога е да предоставяме различна информация, която не е често срещана в останалите блогове и сайтове, отнасящи се до развитието на детето. Компетентността на специалистите в здравните заведения в България не подлагаме на съмнение, но има и друга гледна точка на световни специалисти в тази област и тя е подкрепена с редица изследвания и проучвания.
   Съвременните педиатри препоръчват бебетата да спят по гръб през първите си месеци. Здравните специалисти в Америка и Франиция са единодушни: да се намали риска от внезапна смърт при кърмачетата, бебето трябва да спи по гръб (в случай на здраво бебе, при което няма лекарски предписания за различно позициониране). Препоръките, които се дават повече от 20 години във френския здравен картон на бебето са то да спи по гръб.
   Тук даваме линкове към сайтове на български език, които може да прегледате:
   http://www.roditel.bg/kak-da-spi-bebeto-po-grab-po-korem-nastrani/
   http://www.puls.bg/health/baby/news_16552.html
   http://www.bg-mamma.com Има отделна тема където бихте могли да прегледате нагласите на голяма част от мамите.
   Тук може да прегледате информация и в чужди сайтове, относно препоръките на American Academy of Pediatrics, National Institutes of Health.
   http://www.verywell.com/baby-choke-sleep-back-290337
   http://www.babycenter.com/0_sids-keeping-your-baby-safe-during-sleep_419.bc
   Прегледайте линка на директора на Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child
   Health and Human Development (NICHD) и актуалната информация, която той дава на тема Позиции за спане при бебетата и синдром SIDS.
   http://www.nichd.nih.gov/publications/pubs/documents/sids_qa-508-rev.pdf

   С уважение,
   екипът на детски магазин Bebecito

Вашият коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван или споделян.

Позволени HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>