Чревното здраве на децата

stomach

 

Съвременната наука все повече достига до заключенията на природо-лечителите и древните медицински системи като китайската, че голяма част от заболяванията започват в червата. Здравето на червата и наличието на добра микрофлора от полезни за тялото бактерии е ключово за предпазването от по-сериозни инфекции, алергии, автоимунни заболявания, поведенчески проблеми, депресия и много др. заболявания.

Има много фактори, които допринасят за развитието на добра чревна микрофлора. Един от тях е вагиналното раждане, в което се заселват първите полезни бактерии в стерилните дотогава черва на бебето и така подготвят храносмилателната система за кърменето. Следващият важен етап е изключителното кърмене, коластрата – първата кърма и същинската кърма са богати на въглехидрати, подхранващи полезните чревни бактерии.

По време на захранването плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни, които са богати на фибри, захранват и полезните бактерии. Пробиотичните храни като киселото мляко, кефира, туршиите, ферментиралите зеленчуци и напитки, хляба с квас, също съдържат натурални пробиотици, и са полезни за храносмилателната система и чревното здраве.

Това което убива полезните бактерии и им вреди са антибиотиците и стриктната хигиена. Антибиотиците са животоспасяващи, но при честата им употреба, дори само приема на един антибиотик може да доведе до нарушаване на чревната микрофлора и развитие на по-устойчиви бактериални щамове, гъбички и др. инфекции. Затова употреба на антибиотици е важно да е минимална.

Прекалената хигиена, която се наблюдава в западните общества, също има негативни ефекти за здравето, тъй като сме загубили контакта с полезни бактерии в почвата, животните, водата и др. Живеем в изкуствена среда, отдалечени от природата и това е предпоставка за нарушено здраве. За развитието на имунната система и чревното здраве е важно децата да влизат с контакт с различни микроорганизми и да изграждат имунитет, общуването с животни помага в тази насока.

Стриктната хигиена не е препоръчителна и родителите не трябва да се страхуват от малко мръсотия. Установено е, че децата които живеят в селските райони и имат контакт със средата, почвата и различни животни, са по-здрави и по-рядко развиват алергии, в сравнение с децата живеещи в градовете.

За предпочитане е детето да е изключително и само на кърма, тъй като дори и дохранване с адаптирано мляко влошава състоянието на чревната микрофлора и PH на червата, като повишава риска от възпаления и развитие на инфекции. Кърмата е най-подходящата храна за бебето за развитие на неговата имунна и храносмилателна система. Адаптираното мляко се препоръчва само в случаи, когато има проблем с кърменето.

Добре е майките да не се отказват лесно от кърменето, има различни начини за стимулиране на лактацията, чрез прием на повече течности, лактогенни чайове, хомеопатия, Бахови есенции за повлияване на стреса и др.

Всички описани фактори са важни за чревното здраве и оптималната функции на имунната система, тъй като 80% от имунната ни система е в червата, от тяхното здраве зависи и устойчивостта ни към заболявания. 🙂

 

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, хомеопат, част от екипа на Асоциацията на лекарите хомеопати. За връзка www.miradelcheva.com, mira@miradelcheva.com

Вашият коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван или споделян.

Позволени HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>