Училище на бъдещето отвори врати във Финландия.

финландско-училище1

Детски психолози отдавна заявиха, че трябва да се промени подхода към обучението, за да могат децата да обичат училище.

В крайна сметка, всяко дете в предучилищна възраст, казва с възхищение, че безумно иска да седне на чина и да ходи на училище с раница. Но в първите дни на изучаване много от нас изпитват огромно разочарование: няма разговори и игри, а само мълчалива работа.

В училище Saunalahti, което се намира във финландския град Еспоо, ще бъде променен коренно образователния процес. Нека да започнем с факта, че самата сграда изглежда приказно: когато се вгледате първоначално няма да кажете, че е училище. По-скоро изглежда като музей на съвременното изкуство. Всъщност архитекти от VERSTAS променят скучното оформление и разделението по класове.

На 10 500 кв. метра са основни и средни училища, предучилищна занималня, младежки дом, театър, антре, трапезария, библиотека, фитнес зала и още много. Обучението се провежда в спокойна атмосфера. Всяко дете седи както то иска и където си иска, и комуникацията между учениците по време на уроците се насърчава. Повечето от уроците се основават на управление и работа по проекти. Посетителите могат да лягат на дивана, като пред тях има маса за лаптоп. Черната дъска всъщност е лаптоп свързан към мрежата. Столовата е място за среща на всички участници в образователния процес. Но там има и сцена. По време на концерти, срещи, тържества и фестивали става голяма купон. Училищният двор дава възможност на децата да бъдат в състояние да играят на много и различни игри. Той е разделен на зони за различни възрасти.

Вечер училището се превръща в забавление и спортен център за всички жители на квартала. Тук са отворени работилници, спортни зали и клубове.За да завършат интериора и фасадите на сградите архитектите използват естествени екологични материали, които създават комфортна, приятна атмосфера. Стените са цветни, атмосферата е спокойна и всичко е обезопасено. Всеки клас определя цвета на залата, в която учи и така е невъзможно да се загубиш. Отворените пространства са тясно свързани с платформи, дворът е разпределен за всяка възрастова група, но е част от едно цяло. Създателите на проекта смятат, че ако сложиш ограда  всяко дете ще иска да се бунтува, така че дворът на училището е отворен. И, разбира се, няма охрана и металотърсачи. Да, има видео камери, но те са невидими мерки за сигурност.

 

Вашият коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван или споделян.

Позволени HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>