Слънцето – наш приятел или враг?

sun-protect

Слънцето е позволило на живота на земята да еволюира, благодарение на него имаме биологичните цикли на деня и нощта, активност и почивка, смяната на сезоните. Древните хора са почитали слънцето и са били свързани с природата и нейните ритми. В днешно време приемаме слънцето за враг – трябва да се пазим от него и да защитаваме очите и кожата си, тъй като се смята че слънцето е причина номер едно за кожния рак. Но както всяко друго нещо, не можем да обвиняваме единствено и само слънцето, а е важно да поемем отговорност за здравето си. Освен излагането на слънце, за кожния рак е важна и предразположеността към увреждане на ДНК, тъй като не всеки човек развива това заболяване. Един холистичен подход към човека и неговите проблеми, изследва всички причинни фактори във външната и вътрешната среда, взаимоотношенията и семейната динамика.

Слънцето предизвиква оксидативно увреждане на кожата заради ултравиолетовата радиация. То продуцира 3 типа УВ лъчи – UVA, UVB, UVC. UVC не ни влияят много, само малка част от тях преминава озоновия слой, но UVA и UVB преминават. UVB се асоциира със слънчевото изгаряне и 90% от всички карциноми. UVA се асоциира с получаването на тен на слънце, но също може да увреди кожата. Слънцезащитните кремове са по-ефективни блокирайки късите UVB лъчи от по-дългите UVA.

Слънцезащитният фактор измерва ефективността срещу защита от UVB лъчите, няма отношение към UVA. За съжаление при слънчев фактор над 8 се блокира образуването на витамин Д, тъй като слънчевата светлина необходима за синтеза му е блокирана. Витамин Д е много важен за превенция на рахит, остеопороза, също така има противоракови свойства, намалява риска от диабет и автоимунни заболявания и е важен за здравата имунна система. Все повече проучвания показват важността на витамин Д за здравето, а някои статистики говорят и за това че блокирайки образуването на витамин Д, чрез слънцезащитните кремове се увеличават случаите на кожен рак.

Някои слънцезащитни кремове съдържат парааминобензоена киселина (ПАБА) или нейни съединения, които блокират UVB и UVA лъчите, но се абсорбират в кожата и имат естрогено-подобно, про-канцерогенно действие. Изследвания в Оксфорд показват, че парааминобензоената киселина под влияние на слънцето уврежда ДНК. Заключението на учените е, че ПАБА предотвратява изгарянето, но увеличава риска от рак на кожата.

По всяко време в нас може да се образуват свободни радикали, които водят до оксидативно увреждане. Затова е важно да приемаме антиоксиданти от храната и хранителни добавки. Антиоксидантите предотвратяват възникването на оксидативно увреждане, в това число и увреждането което слънцето може да предизвика. Много изследвания показват, че приема на каротеноиди, витамин Ц и витамин Е предпазва от индуцирания от слънцето оксидативен стрес за организма. Антиоксидантите намаляват увреждането на кожния епидермис от УВ радиацията.

Вместо през лятото да ядем бърза, некачествена храна, да пием алкохол и да ядем меса на скара, които допълнително натоварват тялото със свободни радикали, е добре да ядем повече плодове и зеленчуци, и да сме умерено на слънце. За да сме здрави е важно да се храним с качествена, органична храна, да се движим, да сме спокойни и удовлетворени от живота, да се справяме със стреса, да почиваме достатъчно, да се пазим от токсините от средата, да избягваме зависимостите и вредните навици.

Не казвам, че не трябва изобщо да се ползват слънцезащитни кремове и да не се пазим от слънцето. Всеки човек е добре да се съобразява с чувствителността на кожата си и със силата на слънцето в мястото където живее. Но е вредно и науката го потвърждава да се страхуваме от слънцето и да внушаваме страх на децата си, като ги пазим от природата. Вместо да обвиняваме слънцето, да обърнем внимание и на другите рискови фактори в начина ни на живот, в храненето ни и в емоционалното ни здраве.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, хомеопат, част от екипа на Асоциацията на лекарите хомеопати. За връзка www.miradelcheva.com, mira@miradelcheva.com

Вашият коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван или споделян.

Позволени HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>