Простудните заболявания при децата

Cystic-Fibrosis1

 

Често се питаме защо децата получават толкова много настинки. Простудните заболявания са доста по-чести при бебетата и при малките деца, отколкото при по-големите и при възрастните. Обикновено става дума за инфекциозни заболявания, причинени от вируси, които засягат носа, синусите и гърлото. Разбираемо, тяхното разпространение е най-високо през студените месеци. Но дори да държим мъниците на топло през цялото време, те пак страдат от простудни заболявания повече от всички останали. Причината е в липсата на изграден имунитет към вирусите. Дори осемгодишните деца имат изграден имунитет към десетки различни вируси, в сравнение с едногодишните и двугодишните, чиято имунна система все още се адаптира към околната среда.

В ежедневието влизаме в контакт с над сто различни вируса, които пренасяме със себе си навсякъде. Мъниците не са защитени и могат лесно да ги прихванат от родители, братя, сестри, други членове на семейството, приятели, роднини… Инфекциозните заболявания се разпространяват лесно и в ясли, детски градини, но на тази възраст децата вече имат изграден имунитет към болшинството от тях. Ето защо, трябва да сме особено предпазливи при контакта на най-малките с хора от външния свят. Бебетата и децата до две годишна възраст са най-податливи, но и най-тежко изживяват симптомите на простудните заболявания. Уви, контактът им с родителя е просто неизбежен в тази крехка възраст и най-честите източници на зараза сме самите ние – техните родители, които няма как да избегнем контакта с околния свят, за да функционираме нормално в ежедневния си живот.

Ако детето ви често страда от настинка, това не е признак на слаба имунна система. Това просто означава, че е изложено на много вируси. Особено уязвими са по-малките братчета и сестри на порасналите деца, които вече ходят на училище и на детска градина. Простудните заболявания са естествена част от развитието на имунитета и не бива да се плашим от тях. Сигнал за опасност има единствено, ако те редовно водят до по-сериозни усложнения и проблеми. Как да разберем дали детето ни има просто настинка или е нещо по-сериозно?

Типичните симптоми на настинка са: хрема, запушен нос, кашлица, кихане, зачервено гърло. В такива състояния децата отказват да ядат, изпитват главоболие и са доста по-уморени от обичайното. Настинките понякога може да предизвикат и висока температура, но тя често отминава от самосебе си след няколко дни при правилно предписано и проведено домашно лечение.

Средната продължителност на настинките е около седмица (5-7 дни), но не бива да се плашим, ако симптомите се удължат до десет дни или дори две седмици, просто трябва отново да потърсим лекаря за преглед и консултация. В повечето случаи, ако не се наблюдават по-сериозни усложнения, педиатърът ще удължи домашното лечение и ще посъветва родителите да ограничат достъпа на външни лица до бебето или малкото дете.

Високата температура често е резултат от грипни вируси, които освен кашлица и зачервяване, могат да предизвикат още разстройство, гадене и болки в тялото. Някои респираторни вируси могат да предизвикат шумно дишане, пресипналост, хрипове и дори затруднено дишане, възпаление на очите, подуване на шийната жлеза и болки в гърлото. Не е нужно да се паникьосваме, просто трябва да търсим редовна консултация с лекаря и да следваме внимателно предписаното лечение. Колкото и да са изтощителни (за детето и за самите родители) простудните заболявания често отминават сами и с напредването на възрастта би трябвало все по-рядко да се повтарят.

Ако детето ви изпитва обща отпадналост, играе си по-малко от нормалното, плаче по-дълго или издава звуци на дискомфорт, различни от обичайните, задължително прекратете контакта му с други деца и потърсете медицинска помощ.

Ето някои симптоми, за които трябва да внимавате и при появата им задължително да потърсите консултация с лекар:

  • Ако бебето е под тримесечна възраст и има затруднено дишане поради запушване на носа;
  • Бебето не яде, не може да поглъща или често повръща;
  • Поддържа постоянно висока температура над 38 градуса;
  • Диша учестено или се напряга, за да си поеме въздух;
  • Придобива синкав цвят на устните;
  • Кашля толкова силно, че получава пристъпи на задушаване и повръщане.

Изброените могат да са признаци на инфекция на белите дробове (пневмония) или на инфекция на най-малките дихателни пътища (бронхиолит), които задължително трябва да бъдат лекувани от лекар.

Простудните заболявания често засягат средното ухо и могат да предизвикат симптоми като: раздразнителност, висока температура, болки и изтичане на гной от ушите, повръщане и висока температура. При тези симптоми, както и ако сутрин забележите изсушена жълта гной около очите, трябва задължително да заведете детето на преглед. Въпреки че очите често сълзят и при обикновена настинка, гнойта е признак за инфекция, която трябва да се лекува.

Следете и за променен цвят на секретите от носа. Жълто-зелените сополи не винаги са повод за притеснение, но ако отделянето на жълтеникав или зеленикав секрет продължи повече от една седмица задължително трябва да потърсите медицинска помощ.

Имайте предвид, че настинките обикновено изчезват от самосебе си, така че не бива да се вманиачавате всеки път, когато детето ви се разкиха, разкашля или му потече нослето, просто трябва да сте наблюдателни и да следите за продължителността и остротата на описаните по-горе симптоми. Не се препоръчва да купувате сами лекарства, които не са ви предписани от педиатър, дори да не се нуждаете от лекарска рецепта за тях. Използвайте само предписани медикаменти, говорете си с фармацевта в аптеката, четете внимателно листовките, спазвайте стриктно последователността на приема и размера на дозите.

Ако детето ви отказва да се храни с твърда храна по време на настинка, не се отчайвайте. Дайте му малко време и се опитайте да замените твърдата храна с топли супи, бульони, пюрета и др, но избягвайте киселите сокове и газираните напитки на всяка цена! Задължително трябва да се пие редовно вода, за предпочитане нито твърде студена, нито твърде гореща, а затоплена до стайна температура. Проветрявайте редовно помещението, в което се намира болното дете и не прекалявайте с дрехите и завивиките, както и с високата температура в стаята. Така само ще затрудните движенията и дишането на детето и ще увеличите дехидратацията чрез изпотяване. Просто сменяйте редовно дрешките и пелените, за да бъде малкото винаги сухо и топло.

Както писахме по-горе, запушеният нос може да предизвика затруднения при дишането на най-малките. В такъв случай се налага да предприемете мерки за почистване на слузта в носните кухини. Спреят е много по-ефективен от капките в случай на затруднено дишане поради запушен нос. Ако въпреки лечението носът продължава да е запупен повече от два-три дни прекратете даването на капки за нос или спрей, защото това може само допълнително да усложни проблема. Заведете детето на лекар, който ще ви предпише по-подходящо лечение.

Никога не слагайте горещи течности в носа, устата или ушите на болното дете! Така ще предизвикате болезнено изгаряне на крехките тъкани и лигавицата в тези толкова чувствителни места! Избягвайте спирта, нагорещените билкови отвари, силните алкохолни концентрати (включително за разтривки) и всякакви подобни методи от традиционната медицина. По-добре е да се доверите на педиатъра, ако простудните заболявания при детето ви водят до някои от описаните по-горе усложнения. Лечението на децата и на възрастните от настинки е много различен процес и изисква съвсем различен подход, предписан от квалифицирано медицинско лице, което специализира в детските заболявания.

Екипът на детски магазин Bebecito

Вашият коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван или споделян.

Позволени HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>