Привързано родителство – спането заедно с децата

sleep

 

Спането със или без децата е актуална тема за много родители и всеки вариант има своите предимства и недостатъци.

Спането с бебето в първата година след раждането в една стая или в едно легло, има редица удобства за майката, като улеснява кърменето, по-честия контакт с бебето стимулира отделянето на повече кърма, майката почива повече и не е нужно да става всеки път, освен това е по-лесно да се забележи ако има проблем с бебето и да се вземат мерки. От друга страна е важно да се спазват правила за безопасност ако родителите и бебето са в едно и също легло.

В миналото е било обичайно семействата да спят заедно в една стая с децата дълго време, както и кърменето е продължавало поне до втората година на детето. В съвремието ни отново се наблюдава връщане към тези тенденции на по-привързано родителство, по-продължително кърмене, по-близък контакт с децата, който е важен за тяхното физическо и психо-емоционално развитие.

За много семейства е важно майката да се върне на работа след навършване на първата година на бебето или тя изпитва необходимост от това. За много деца спането заедно с родителите е начин за наваксване на контакта и времето с тях, ако през деня родителите работят, а децата са на ясла или някой друг се грижи за тях. Това е и периода, в който много деца стават по-капризни и изискващи внимание вечер, защото им липсват мама и тати. Важно е да отделяте време за децата за концентрирано внимание за игра, разговор, прегръдки, и пълноценно прекарване на времето заедно.

Много родители се питат кога е подходящия момент децата да спят самостоятелно в отделна стая, няма ли да се разглезят ако спят заедно с тях, или искат да имат повече лично време и време с партньора. Истината е, че няма универсални рецепти и съвети за това. Всяко семейство е добре да вземе решение на базата на индивидуалните потребности както на родителите, така и на децата и да е гъвкаво за промяна.

Отделянето на децата в друга стая е процес, който като всяко ново нещо изисква време, търпение и грижа. Когато и да тръгнете по този път, вратата на родителя е важно винаги да е отворена за децата, за да потърсят близост, утеха и пълноценно общуване когато усетят нужда от това.

От друга страна е важно родителите да следват и своите потребности и да намират време за себе си, за презареждане за да са ефективни както към близките, така и на работа. Родителството, колкото и прекрасно и благодатно, е ангажимент 24 часа в денонощието и ако родителите не се грижат за себе си, особено майките, се стига да изтощение и прегаряне. Важно е да намерите време и за себе си, малко време за спорт, общуване, пълноценно хранене и сън, смислена работа, за да се чувствате енергични, пълноценни и да можете да давате на децата любов, грижа и внимание.

 

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, хомеопат, част от екипа на Асоциацията на лекарите хомеопати. За връзка www.miradelcheva.com, mira@miradelcheva.com

Вашият коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван или споделян.

Позволени HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>