Отделяне на бебето от майката

mom-baby

 

Представете си за момент, че сте в магазина с вашето шест месечно бебе и то започва да ви дава признаци, че е гладно. Вие го поглеждате и му казвате уверяващо „ще те нахраня след половин час като се приберем вкъщи“. Как мислите дали ще ви изчака търпеливо да свършите с пазаруването? Със сигурност няма. За него или има храна веднага или няма.

Бебетата и подрастващите до 36 месеца, имат съвсем бегла представа за продължителност и време. За тях има само 2 типа време: сега или никога. Да кажем на малкото дете, че мама ще се прибере след един час или в 17.00 за него е все едно, че мама я няма завинаги, защото няма представа за времето.

Нуждата на бебето от майката е толкова силна, колкото и нуждата от храна и няма заместител. Когато бебето е изморено, разстроено, ударило се е, има нужда от мама да го успокои и да е в безопасност. Вярно, е че няма постоянна нужда от майката да е наблизо, но когато има нужда от нея, то е веднага. Ако се удари, не може да изчака няколко часа докато мама се прибере и таткото или детегледачката не винаги могат да я заместят.

В идеалния вариант, майката не трябва да оставя бебето за дълго време до 36 месечна възраст, докато не е развило концепцията за време. Ще знаете, че това се случва, когато започне да разбира какво значи вчера, утре, следобед и когато само започне да прекарва повече време играейки си по-далеко от вас.

Естествено когато бебето спи, може да го оставяте на някой друг за кратко. Това трябва да е човек, който е познат на детето.

Да не се отделят от бебето в първите 36 месеца е трудно за много родители, особено ако за финансовата сигурност на семейството е нужно майката да продължи да работи. За много жени тръгването на работа не е породено от необходимост, а тъй като са свикнали с този начин на живот, да имат повече приходи, както и да имат повече социални контакти. Преди да започнете отново работа си направете равносметка от какво наистина се нуждаете и кое е най-доброто за детето.

Ако се налага да оставите детето на грижите на друг за няколко часа дневно, има няколко неща които може да направите. Може да кърмите детето по-дълго, докато само се откаже. Другото е да спите заедно с детето, докато е готово да спи отделно. Ако сте отделени от детето за 8 часа на ден, направете всичко възможно да сте в близък физически контакт през останалото време. Така ще му помогнете да се чувства в безопасност и да развие здравословна привързаност към вас.

Когато е възможно взимайте детето с вас на социални събития, дори на работа за да е близо до вас. Много майки посещават заедно с бебето си различни събития и курсове, така че да не са изолирани, както и могат да работят почасово от вкъщи за да са близо до децата си. Привързаното родителство е не само възможно, а и е важно за развитието на детето да е близо до вас, да се чувства обгрижено и в безопасност.

 

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, хомеопат, част от екипа на Асоциацията на лекарите хомеопати. За връзка www.miradelcheva.com, mira@miradelcheva.com

Вашият коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван или споделян.

Позволени HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>