Неприятните навици при децата – как да ги отучим от тях?

The child in anger.

 

Колкото и да са сладки и очарователни малчуганите, когато са малки, има ситуации които изправят родителя на нокти и са предизвикателство за справяне, особено когато детето се държи не особено очарователно и крещи, хапе, удря, рита, щипе или друго неприятно поведение. 🙂

Тези реакции са често срещани при малките деца до 2-3 годишна възраст, но това не е голямо успокоение, и на детската площадка на никой родител не му е приятно детето му да изпада в такива ситуации. Особено, ако се случва често и детето се нарочи от другите деца, че хапе, удря или др. и започнат да го избягват в игрите.

Защо децата се държат по този начин?

Хапането, бутането, удрянето са обичайни за детската възраст. Това е начин да изследват света около себе си, да видят каква реакция ще предизвикат, да привлекат внимание към себе си или да изразят емоциите си. Когато детето все още не е уверено в езиковите си умения, силни емоции като гняв, страх, нервност е трудно да се изразят чрез думите.

Затова когато детето не може да намери веднага и достатъчно бързо думи, с които да изрази себе си, за да каже че иска да му се обърне внимание или нещо не му харесва, то може да хапе, да удря, да блъска, да чупи и др. поведение с което да изрази, че нещо се случва. Когато уменията за говорене и изразяване се подобрят, тези неприятни навици намаляват и се случват все по-рядко.

Как да подкрепим децата и да ги отучим от неприятните навици?

Важно е когато има ситуация с хапане, удряне, щипане или друго нежелано поведение да реагирате веднага.

  • Бъдете спокойни и твърди. Кажете на детето си, че не ви харесва че хапе, удря и че ви боли или другото дете го боли когато го хапят, удрят и т.н. Бъдете кратки и ясни и избягвайте дългите обяснения, които детето може да не разбере. Колкото сте по-спокойни, по-лесно ще се разреши ситуацията.
  • Погрижете се за нараненото дете. Опитайте да го успокоите, ако има нараняване да го почистите и дезинфекцирате.
  • Погрижете се за вашето дете. Опитайте се да разберете по-дълбоката причина зад нежеланото поведение. Какви емоции и потребности се опитва да изрази с това поведение в момента. Дали иска внимание, да си играе с децата или иска да види играчката на друго дете, или някой му е взел нещо, бутнал го е, ударил или нещо друго. Назовете с думи тези предполагаеми емоции и потребности на детето ви.
  • Предложете алтернативи. Когато нещата се успокоят, предложете алтернативи вместо хапана, бутане, удряне, детето да се научи да казва – „не, не искам, не ми е приятно, спри, това е мое“, когато иска да общува с другите деца.
  • Разсейте детето. В тази възраст до 2-3 г. разсейването с друга дейност работи. Когато емоциите са силни, предложете нещо което ще е забавно на детето, като игра, рисуване, танцуване или друга дейност.

 

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, хомеопат, част от екипа на Асоциацията на лекарите хомеопати. За връзка www.miradelcheva.com, mira@miradelcheva.com

Вашият коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван или споделян.

Позволени HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>