Началото на живота – за бъдещите майки 2

preg-1

Ако често изпитвате неудържим глад за кисело, по време на бременността стомахът образува по-малко стомашна киселина, затова се увеличава желанието за кисели храни. Неволевите движения на мускулите в храносмилателната система отслабват, което често води до характерното гадене.

То може да се облекчи ако половин час преди ставане хапнете нещо леко, а през деня се храните на често и по малко. Друга причина за гаденето може да е, ако приетата храна не действа добре на плода. Затова може да изключите някои храни и да установите онези от тях, които не се отразяват добре.

Важен е приема на повече течности през бременността, но не по време на ядене, тъй като течностите разреждат храносмилателните ензими и отслабват храносмилането. При оплаквания от запек, които са чести поради ленивост на червата, е добре да се приема богата на фибри храна като пълнозърнести храни, салати, бобови растения, плодове, сушени плодове като сини сливи и да се пие един и половина до два литра топла вода всеки ден.

Както преди зачеване, така и през бременността е добре да избягвате токсините от околната среда, в това число да промените козметиката, която използвате и препаратите за битова химия. Може да използвате органични, чисти масла вместо синтетични кремове и лосиони като кокосово, бадемово масло. Да замените химическите препарати за почистване, пране с екологични такива.

Може да си направите домашна паста за зъби от кокосово масло, сода за хляб и ментово етерично масло. Избирайте животински продукти като месо, мляко, яйца от пасищни животни, които не са приемали антибиотици и хормони, защото тези вещества могат да преминат през плацентата и да увредят плода.

Избягвайте рафинираното брашно, захарта и сладките изделия, рафинираните растителни масла, транс- мазнините, ГМО храните, всички храни с консерванти, оцветители с дълъг срок на годност. За предпочитане е домашно приготвената храна, за да се избегнат замърсявания на храната и нездравословно готвене при хранене от заведения.

Не използвайте бременността като оправдание да похапвате вредни храни като сладкиши, шоколад, джънк-фуд. Бебето има нужда от качествена храна, а не от празни калории. Според изследванията, колкото повече килограми качи бременната жена, толкова е по-голям риска детето да е с наднормено тегло в ранното детство и да запази килограмите до тийнейджърска възраст. Средно бременните покачват между 8 и 14 килограма, което се смята за нормални и здравословни стойности.

Освен всичко казано до тук е важно да избягвате стреса, да създадете среда на спокойствие, защита и любов за вас и бебето. Не се напрягайте излишно всичко да е перфектно, преди да се появи детето или да се натоварвате с ремонти и т.н. Използвайте времето през тези 9 месеца, да се подготвите за детето, да се погрижите за себе си, да забавите темпото и да се занимавате с приятни дейности, разходки и всичко което ви носи радост.

Към първа част на статията!

 

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, хомеопат, част от екипа на Асоциацията на лекарите хомеопати. За връзка www.miradelcheva.com, mira@miradelcheva.com

Вашият коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван или споделян.

Позволени HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>