Началото на живота – за бъдещите майки

preg-2

През бременността организмът на майката снабдява плода с всички необходими хранителни вещества и се подготвя за кърменето. Увеличена е необходимостта от определени хранителни вещества у майката. Това важи особено за втората третина на бременността, но това не означава да се храните за двама.

Потребността от енергия се увеличава около четвъртият месец на бременността с 15%, тоест трябва да приемате около 250-300 килокалории в повече, това означава да имате освен трите основни хранения едно допълнително с малък сандвич например.

Значително се повишават нуждите от витамини като витамини от група Б,  фолиева киселина, минерали като калций и магнезий, микроелементи като йод, цинк и желязо, ненаситени мастни киселини омега-3, които са важни за правилното развитие на мозъка и очите.

Ако майката с храненето не си набавя достатъчно количество от тези вещества, депата се изпразват и може да има дефицит, като последиците да продължат и след раждането. Известно е, че детето отнема от майката около 35 гр. калций през последния триместър на бременността, тъй като тогава се развива усилено костната система. Затова и често има проблеми със зъбите при майката след раждането, ако нямат достатъчно калций.

За да няма прекомерно покачване на килограми, бременната е добре да избира хранителни продукти с висока биологична стойност и ниска калоричност. Важно е да приема жизнено важни витамини, минерали, микроелементи, аминокиселини и ненаситени мастни киселини. Те са жизнено необходими, защото организма не ги произвежда сам, аз се нуждае от тях за правилната обмяна на веществата ежедневно.

Определени комбинации от природни продукти, хранителни добавки, Шуслерови соли, Бахови есенции и хомеопатия подкрепят доброто физическо и емоционално състояние на бременната жена, като й осигуряват спокойна и пълноценна бременност.

Използването на природни продукти важи особено за първия триместър, когато е строго забранена употребата на медикаменти, тъй като в първите месеци се образуват всички органи на плода и лекарствата могат да действат негативно.

Храната по време на бременността е добре да е екологично чиста, органична, отгледана наблизо и свежа, за да се запази максимално висока хранителната й стойност. Препоръчват се пълнозърнести продукти сварени на слаб огън, които са богати на фибри, витамини, минерали и микроелементи. Ако имате чувствителност избирайте безглутеновите зърнени храни, като елда, амарант, киноа, просо, бобови растения.

Плодовете и зеленчуците е добре да са напълно узрели, без да са отглеждани в оранжерии или хранителни разтвори. Използвайте домашно мляко и млечни продукти, за да не са денатурирани. Те доставят белтъчини, калций и млечна киселина за добрата чревна флора.

Използвайте риба, която не е замразена и е от течащи водоеми и бедни на мазнини месо няколко пъти седмично за доставка на белтъчини, йод, желязо и витамин Б12.

Към втора част на статията!

 

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, хомеопат, част от екипа на Асоциацията на лекарите хомеопати. За връзка www.miradelcheva.com, mira@miradelcheva.com

Вашият коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван или споделян.

Позволени HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>