Насърчаване на креативността при децата

16195257_1094857743969547_5630991899858585850_n

 

Интелигентността и креативността са ключът към успеха в живота. Те представляват важен фактор за формирането на добро самочувствие у децата по време на тяхното съзряване. Често се търси изкуствено разграничение между интелигентност и креативност, но те са неразрвивно свързани, тъй като креативността, подобно на интелигентността, е по-близка до умението да взимаш лесно решения в непозната среда, отколкото до натрупаните знания.

Мнозина са склонни да вярват, че креативността е наследствена или вродена, но подобно на интелекта, тя също може да се развива у подрастващите, ето защо стимулирането на творческия импулс у децата е толкова важно за тяхното формиране в успешни и пълноценни личности.

Творческата креативност не се ограничава до художествения или музикален талант – тя е от съществено значение в математиката, в науката, в бизнеса, при взимането на управленски решения. Настроените да мислят креативно са по-гъвкави в ежедневието, избират по-смело и често излизат от проблема с нестандартен подход. Това ги прави способни да се адаптират към непрекъснатите промени в заобикалящия ги свят. Всъщност, именно креативните личности гледат на всяка промяна като на възможност, а не като на заплаха.

Родителите могат да помогнат на детето си да развива своята креативност, а заедно с нея да насърчават и еволюцията на неговия интелект. Съвременните деца до известна степен са ощетени в това отношение, тъй като вече не им се налага да си представят, че дървената пръчка е лазерен меч или смачканото одеално – чудовище от приказките. Съвсем реалистични играчки и модели могат да се намерят в почти всеки добре зареден детски магазин. Това, всъщност, никак не е лошо. Такава е промяната, донесена ни от еволюцията на технологиите и свободния пазар. Бидейки интелигентни и креативни родители, ние също гледаме на промяната като на възможност. Купете на дететто си светещ «лазерен» меч, но го накарайте да съчини история, в която участва заедно с него. Или да нарисува картина по сюжет, свързан с новата му играчка. Като малки ние бяхме ощетени откъм избора си на забавни игри и предмети за насърчаване на детското въображение. Сега има изобилие от всякакви чудеса, които можем да използваме в името на креативността на нашите деца.

Хубаво е у дома да подсигурите местенце, където детето ви да твори. Не е необходимо да е цяла стая, отрупана с играчки, достатъчен е само един ъгъл, но нека детето ви свикне да притежава свое собствено «ателие». Това не значи, че задължително ще го подготвяте за художник. Това значи, че ще усеща свободата да бъде насаме с творческите си начинания всеки път, когато пожелае. В «ателието» си детето може да рисува, да сглобява космически кораби или кранове от кубчета, да свири на адаптирани за деца музикални инструменти, да прави каквото пожелае, стига да се различава от компютърните игри. Последните също могат да бъдат полезни (в правилната доза) за развитие на рефлексите, любопитството и интелекта, но нека физическите занимания да бъдат приоритет. Ето защо най-малкият член на семейството се нуждае от собствено място, където да твори.

Да твориш означава да създаваш, а не да използваш наготово създаденото от някой друг. Ролята на родителя е да събужда съзидателния пламък, желанието на децата да направят нещо самостоятелно, нещо свое. Например, вместо мини модел на автомобил, купете на детето си конструктор за сглобяване на малка кола.

Не възнаграждавайте креативността, нито я порицавайте, независимо от резултата, а бъдете там – обърнете внимание на сътвореното. Ако създадете у детето си нагласата, че всеки път, щом създаде нещо свое, ще получава награда, няма да го подготвите добре за разочарованията, които ще му поднесе реалният живот. Ролята ви не е да съдите сътвореното. Избягвайте да се превръщате в «арт директор» на своето дете. Просто, вместо да награждавате кретивността или да я управлявате, обърнете внимание на сътвореното. Говорете за него, задавайте въпроси, обсъждайте различни техники и врианти то да се подбри. Нека водещата роля да има малкият създател. Вие внимателно го насочвайте с правилните въпроси към по-нестандартно мислене и самоизява.

Защо въображението има толкова голямо значение?

Творческият подход към решаването на проблеми е умение, присъщо за всички успели хора в този свят. Независимо дали трябва да се справят с битов проблем или с предизвикателство, свързано с работата, хората се нуждаят от добро въображение за целта. Мисленето «извън кутията» и новаторските идеи са единственият път към свободата отвъд тиранията на натрапените ни от обществото ограничения, рамки и готови поведенчески модели. Креативните деца не само рисуват по-добре, те решават и задачите по математика по-бързо…

Въображението е от съществено значение в процеса на когнитивното развитие. Малките деца често се запознават с исторически събития, с различни култури и хора от мултимедийните забавления, но те рядко ги срещат на живо, затова играта на въображението е начин за тях да преоткрият света, който ги заобикаля и да съберат свой личен опит. Разговаряйте с детето си за филмите, които гледате заедно, насърчавайте го да измисля нови финали, нови развръзки в сюжета. Накарайте го да доразвие историята, която сте започнали да му разказвате или го помолете да измисли нова, по зададен от вас сюжет. Не управлявайте и не възнаграждавайте, а просто присъствайте – бъдете там, за да видите удивителния процес по събуждането на твореца у вашето дете.

Чрез въображаеми истории децата по-лесно се адаптират към навиците за учене, за усвояване на нова информация, развиват своите комуникационни умения и си обогатяват речника. Измисляйте си истории заедно. Правете аналогии с живота. Задавайте въпроси. Пътувайте и излагайте детето си на произведения на изкуството още от най-ранна възраст. Нямате представа колко решаващо за формирането му като успешен и амбициозен индивид ще бъде това…

Екипът на детски магазин Bebecito.

Вашият коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван или споделян.

Позволени HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>