Мозъкът и храненето

Close-up of baby girl (12-17 months) being spoon fed, Jersey City, New Jersey, USA

За развитието на мозъка на детето са важни храненето на майката през бременността, качеството на нейното мляко и храните, които децата консумират. Храненето през първите години от живота е изключително важно за достигането на максималния интелектуален потенциал на детето. Това с което се храним през целия си живот повлиява нивата на невро-трансмитерите, клетките и регулира умствените процеси, които влияят на начина на мисленето и усещанията ни.

Според учените децата, които са кърмени повече от една година имат по-добър коефициент на интелигентност от тези, хранени с изкуствено мляко. Смята се, че това се дължи на майчиното мляко, богато на омега-3 мастни киселини и ДХК (докозахексаенова киселина), които са важни за развитието на мозъка на бебето, естествено те се набавят от богата на тези съставки храна, която кърмещата майка консумира. Но освен омега-3 и ДХК мазнините, за развитието на мозъка са важни и други хранителни вещества, съдържащи се в зелените зеленчуци и другите растения.

Недостатъчният прием на всеки от 40-те важни витамини и минерали за човека в първите години от живота, може да намали интелекта и когнитивните способности. Цялата палитра от фитонутриенти в храната на майката от зеленчуци, плодове, ядки, семена, бобови растения е важна за развитието на детето. Учените установяват, че не само децата които са по-продължително кърмени са по-интелигентни, но и децата майките на които през цялата бременност са се храни здравословно с повече зеленчуци, имат по-добри умствени способности.

Дълго време учените смятаха, че мозъка се развива основно през първите години от живота на детето. Но е установено, че това продължава и през юношеските години, и дори след тях, това значи че оптималното хранене през детството и през живота е важно, за да имаме максимални умствени способности. Хората съзряваме много по-дълго и нашия мозък е много сложен орган.

Мозъкът се състои предимно от мазнини, за да могат правилно да работят мозъчните клетки се нуждаят от правилно съотношение на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Ако има малко омега-3 и твърде много транс мазнини и наситени мазнини, могат да се втвърдят мастно-киселинните мембрани и да се затрудни селективната пропускливост на мозъка.

Суровите ядки и семена снабдяват с нужните омега-3 и омега-6 мастни киселини, заедно с антиоксиданти, витамини и минерали. Рибата е добър източник на омега-3 и ДХК, но често е замърсена с тежки метали. Лененото семе, слънчогледовото семе, сусама, орехите са добри храни за мозъка, които могат да увеличат потенциала му. За мозъка са полезни и дребните безкостилкови плодове и зеленчуците.

Ако децата не консумират полезни за мозъка храни, се намалява способността им за учене и коефициента на интелигентността, а по-късно в живота може да се стигне и до болести на мозъка. Правилната комбинация от храни за мозъка помага на децата да достигнат до своя потенциал, не само във връзка със здравето, но и по отношение на емоционалната им стабилност и успеха в живота.

 

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, хомеопат, част от екипа на Асоциацията на лекарите хомеопати. За връзка www.miradelcheva.com, mira@miradelcheva.com

Вашият коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван или споделян.

Позволени HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>