Могат ли децата да играя сами ако не ги научим как да го правят? Как да направим играта интересна и вълнуваща за детето?

13820343_10208075392140124_1210990233_n

Изберете такава игра или дейност, в която детето да може да постигне успех.
Разбийте играта на малки стъпки. Не се опитвайте да научите детето на един път как се играе. Импровизирайте и се съобразявайте спрямо възможностите на детето си. Ако детето обича да играе с колички, тогава разчертайте път, по който да минават количките. Застанете в началото на пътя и бройте с увеличаваща се интонация „Едно, двееее, триии….стааарт” Покажете му, каква е целта – количката да стигне до края на разчертания път и започнете да броите. Ако не е разбрало, покажете пак, какво да прави. Много е важно да се забавлявате и вие.

Показвате лесни игри и след това постепенно ги усложнявайте или давайте нови. Ако искате детето ви да започне да реди големи пъзели, започнете с такива с по 2/3 елемента. Ако искате детето да се научи да нанизва, в началото използвайте големи мъниста с големи отвори и постепенно предлагайте малки елементи, с малки отвори.
Следете за нивото на развитие на детето си и му предлагайте такива игри и занимания, които е възможно да изпълни. Ако на детето се предлагат занимания, в които има малък шанс за успех ще загуби интерес към играта, ще изпитва досада и ще започне да скучае.

Мотивирайте малчугана
За да се мотивира детето е добре да бъдат използвани неговите склонности и интереси. Да се научи детето да поставя неща в кутия не е много забавно занимание. Но ако при всяко поставяне на обект в кутията издаваме звук, това би могло да се превърне и в интересна игра. Тази игра би могла да бъде използвана да се учи детето и на редуване. Единия път поставя то в кутията, следващия – поставяте вие и т.н. Този елемент на игра е важен, защото въвеждате втори човек в играта и показвате, че тя така става още по- интересна. Когато въведете на своето място и второ дете вече вървите към истинската игра. Ако детето се интересува от различни движещи се предмети, тогава може да бъде използвана топка, украсена в различни цветове. Играта с топки би могла да бъде използвана и за учене на цветовете – „дай ми червената топка”, „дай зелената” и т.н.

Изразявайте своето одобрение и възхищение толкова често, ярко и отчетливо, колкото ви е възможно. Не се притеснявайте че може да прехвалите детето. Всеки път когато детето за първи път изпълни правилно/ добре нещо го поощрявайте с думи, жестове, мимики, усмихвайте се, смейте се, пляскайте с ръце.
Изберете много и разнообразни играчки за детето, сменяйте ги периодично, тъй като е възможно да омръзнат на детето.

Нека участват всички всички сетива
Когато детето е на ниска възраст е добре да се дават занимания и игри през различните сетива. Важно е да помните фразата :”Слушай, виж, направи!” Вместо просто и да разказвате на детето какво да направи, опитайте се да включите колкото се може повече сетива в играта. Ако искате детето да научи плодовете. Първоначално му показвайте истински плодове, след това такива триизмерни и пластмасови например и едва по- късно такива на картинка. Използвайте пластелин, за да може детето да почувства досега с различната материал и направи само даден плод. Ако искате да включите и обонянието тогава може да използвате като материал ароматизирано тесто или ароматизиран пластелин.

Постоянство и предсказуемост
Бъдете постоянни и предсказуеми по отношение на реакциите си спрямо поведението на детето. Това ще даде по- голяма сигурност на детето, ще организира света му и ще може по- лесно да се ориентира в него. Постарайте се да създадете на детето режим и правила на поведение. Разбира се не бива да се фиксираме и върху съвсем стриктно спазване тъй като светът е доста изменчив и необходима гъвкавост.
Важно е на детето да се дава възможност да избира, да му се предоставят различни предмети за игра, различни обстановки в които да играе, както и различни хора и деца, с които да го прави. Така детето ще разширява своят свят и познания.

Не го сравнявайте с връстниците му.

Не го сравнявайте непрекъснато с неговите връстници, това може да попречи да видите неговата личност. Опитайте се да навлезете в неговия свят, постарайте се да разберете към какво се стреми и уважавайте неговите желания. Ако в един момент детето започне да се занимава с нещо странично, не го прекъсвайте, погледайте го и вижте какво ще направи. Постарайте се да усетите настроението и емоциите на детето си. Не се опитвайте непременно да вкарате детето в своя свят на понятия и очаквания, погледнете света през неговите очи.

От  „Игры и занятия с особым ребенком (Руководство для родителей )” на Сара Ньюмен

Вашият коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван или споделян.

Позволени HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>