Митът за протеините – колко и какви?

proteins

Когато говорим за здравословно хранене, основано на богатство от растителни храни, доста хора задават въпроса – „ами откъде ще си набавям достатъчно протеини“. За много хора е валидна заблудата, че пълноценното хранене се набавя само от голямо количество животински продукти. За това объркване допринася и подвеждащата информация от много източници, като книги, списания и интернет, които препоръчват да приемаме повече протеини за сметка на въглехидратите.

Други пък съветват да се смятат точни количества мазнини, въглехидрати и протеини. Първо за да разберем хранителните нужди на хората, е добре да правим разлика между макронутриенти и микронутриенти. Макронутринетите съдържат калории и са източник на енергия за хората. Микронутриентите нямат калории, но имат други важни функции в тялото, това са минералите, витамините, фибрите, антиоксидантите, биофлавоноидите и други фитохимикали.

Съвременният начин на хранене е беден на микронутриенти и богат на калории от макронутриенти, повече от необходимото количество. Преработените храни и храните от животински произход имат недостиг на микронутриенти. Храним се с твърде много протеини, въглехидрати и мазнини и с недостатъчно микронутриенти, което води до заболявания.

Целта на здравословния режим е да осигури най-много микронутриенти като количество и разнообразие от най-малко калории (макронутриенти). Протеините се съдържат в много храни, не само във животинските. Трудно бихме си докарали липса на протеини в наши дни. По-скоро здравословните проблеми идват от това, че консумираме повече отколкото ни е нужно.

Не само недостига е вреден, но и излишъка. Изследванията показват, че с консумирането на повече протеини нарастват и хроничните болести. Увеличената консумация на въглехидрати и мазнини води до същия резултат. Най-простото нещо, с което можем да подобрим храненето си днес е да намалим протеините и мазнините от животински произход и да ги увеличим от растителен, за да си набавим повече микронутриенти.

Когато увеличим количеството на микронутриенти в храната, организма ни работи по-добре и оплакванията като високо кръвно, диабет тип 2, висок холестерол е много вероятно да изчезнат. Поддържането на нормално тегло също зависи от консумиране на повече храни с по-високо съотношение на хранителни вещества и калория. Това са зеленчуците и бобовите храни, освен това те са богати на протеини и на калций. Няма риск от недостиг на протеини ако се консумират по-малко животински продукти и повече зеленчуци, бобови растения, ядки, семена и непреработени зърнени храни.

Хранителният режим богат на месо и млечни продукти в съвремието ни докара куп заболявания като сърдечно-съдови и рак. Има мит, че растителните протеини не са пълноценни и трябва да се допълват. Всички зеленчуци и зърнени продукти съдържат осемте есенциални аминокиселини, както и останалите 12 неесенциални. Грахът, зелените зеленчуци, бобовите растения съдържат повече протеин на калория от месото.

През 50-те години на 20 век са направени изследвания, които показват дневните нужди от протеини, които за зрял човек са само 20 до 35 грама на ден. За децата от 1 до 3 години нуждите са 1гр. протеин/кг тегло. Средно днес хората консумират около 100-120 грама протеини, най-вече животински или повече. Вегетарианците (дори веганите) консумират около 60-80 грама протеини на ден, което е напълно достатъчно количество и е над необходимата норма.

В менюто на веганите липсват не протеини, а витамин Б12, който е добре да се набавя от хранителни добавки, когато не се консумират никакви животински продукти.

 

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, хомеопат, част от екипа на Асоциацията на лекарите хомеопати. За връзка www.miradelcheva.com, mira@miradelcheva.com

Вашият коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван или споделян.

Позволени HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>