Как да улесним тръгването на детска градина?

bpack-kid

 

Тръгването на детска градина има редица ползи за децата – да общуват с други деца, да научат нови неща, да се научат да споделят, да следват правила и ги подготвя за училището след това. Но тръгването на градина често е съпроводено и с много емоции, както при детето, така и при родителите. За децата новото място с непознати учители и деца може да предизвика тревога и нежелание да се посещава. За родителите също може да е трудно отделянето от детето и съпроводено с тревога и чувство на вина.

Колкото сте по-уверени, че сте взели правилно решение детето ви да посещава детска градина и колкото по-познато е новото място за детето, толкова по-лесно ще е тръгването на градина.

Как да намалим детските страхове?

Преди да започне градината, говорете с детето си за това. Запознайте детето какви дейности ще има в градината. Например учете го да рисува с моливи и пастели вкъщи, които се използват и в градината, така там ще се чувства по-комфортно.

Посетете няколко пъти градината и стаята в която ще е детето заедно с него, за да опознае мястото. Така ще се срещнете с учителя и ще видите какви дейности се правят в градината, някои от тях може след това да направите вкъщи с детето за да свикне с тях. Когато сте в градината оставете детето да изследва пространството и да наблюдава активностите, както и да реши дали иска да общува с децата или не. Идеята е детето да се запознае със стаята и да се почувства комфортно.

Можете също така да поговорите с учителя как ще преминат първите дни на адаптация на детето в градината и как да му помогнете за прехода.

Не наблягайте твърде много на новите неща и на промяната, т.к. може да се влоши тревогата. По-скоро намерете общи неща с ежедневието на детето, и неща които детето обича и харесва, които ги има и в градината. Децата също така усещат вашите невербални сигнали. Ако се тревожите или се чувствате виновни, че оставяте детето на градина те могат да го усетят. Колкото сте по-спокойни и уверени, за избора си детето да започне градина, толкова то ще е по-уверено.

Какво да правим в първия ден?

Когато оставяте детето първия ден, отново представете на детето учителя и се дръпнете настрани, за да може учителя да установи връзка с детето. Вашето одобрение към учителя, ще покаже на детето, че ще чувства в безопасност и щастливо под неговите грижи.

Ако детето се вкопчи във вас, се опитайте да сте спокойни, колкото и да ви е трудно, защото ако се разстроите детето също ще се разстрои още повече. Вземете си довиждане по любящ начин и бързо тръгнете след това. Не се измъквайте без да кажете довиждане на детето, защото може да се почувства изоставено. Както и дългото, сърцераздирателно сбогуване може да засили усещането на детето, че градината е неприятно място.

Направете си повтарящ се ритуал за разделяне. Може да помахате от прозореца или да правите смешни физиономии за чао, или да прочетете кратка книжка. Предмети от вкъщи могат да помогнат също – като семейна снимка, любима кукла или одеяло. Имайте предвид, че повечето деца бързо се успокояват след като си тръгне родителя.

Поговорете с персонала в градината да помогне на детето с прехода, някои деца веднага отиват и общуват с другите, докато други имат нужда от успокоение или от някаква игра, история преди да се присъединят към останалите. Постепенно детето ще свикне с рутината в градината и ще е по-спокойно. През първите дни може да взимате детето на обяд, за да свикне по-лесно с новата среда и отделянето от семейството.

Определени Бахови есенции също могат да подкрепят детето в преходния период като спешната помощ – Resque remedy, както и хомеопатични средства.

 

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, хомеопат, част от екипа на Асоциацията на лекарите хомеопати. За връзка www.miradelcheva.com, mira@miradelcheva.com

Вашият коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван или споделян.

Позволени HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>