Как да се справим с високата температура при децата

240_F_122235669_400QEITuzRZ8x6j41Klar5tXHuG0YfQT

 

Високата температура може да бъде доста тревожно явление за родителите, но повечето деца се възстановяват без никакви проблеми до няколко дни. Самото наличие на висока температура не е задължително признак за усложнения и в немалко от случаите представлява неразделна част от оздравителния процес.
Но кога температурата е висока и кога не? За висока се смята температурата, която предизвиква трескави състояния при малките деца. Обикновено при децата до петгодишна възраст за треска се смята всяко повишаване на телесната температура над 37,5 градуса. Имайте предвид, че това е доста често явление. Треската обикновено се причинява от малки вирусни инфекции, съпроводена е от кашлица и може да възникне при повечето настинки. Болшинството родители на деца между 6 месеца и 5 годишна възраст преминават поне веднъж през това състояние, което може лесно да се лекува в домашни условия, но разбира се само и единствено ако медицински специалист е предписал домашно лечение!

Как да разберем дали детето ни има висока температура? Няма по-добър начин от използването на термометър, но за да се сетите да посегнете към термометъра, трябва да са ви подтикнали някакви симптоми. Такива могат да бъдат зачервените бузи, потната или лепкава кожа на тялото. Високата температура може да се усети с допир по челото, гърба или стомаха на детето – достатъчно е само да ги почувствате по-горещи от обичайното. И при най-малките съмнения за висока температура използвайте термометър. Безопасните термометри за бебета и деца се продават в почти всяка аптека. Следете внимателно инструкциите за употреба в листовката и се консултирайте с обслужващия фармацевт. Много е важно да използвате уреда правилно, за да не се подведете по неговите показания.
И така, вече сте установили високата температура.

Как да облекчите симптомите в домашни условия?

 • Насърчавайте детето си да пие колкото може повече течности;
 • Не го претоварвайте с храна, ако не желае да се храни, но направете всичко възможно да увеличите приема на течности. Обезводняването е най-голямата опасност при висока температура. Обезводняването е съпроводено от сухота в устата, липса на сълзи при плач, хлътнали очи, по-сухи пелени от обичайното, мокри дрехи, спално бельо или завивики в резултат от изпотяването. Имайте предвид, че високата температура нерядко е съпроводена от разстройство, което допълнително дехидратира организма. Основното, от което детето ви се нуждае при трескаво състояние е прием на повече течности от обичайното. Така ще компенсирате естествените загуби на вода в организма, предизвкани от високата температура.
 • Следете температурата редовно, особено през малките часове на нощта, и не прекалявайте с течностите наведнъж. Идеално би било детето ви да приема по няколко глътки вода ритмично, например на всеки кръгъл час.
 • В никакъв случай не събличайте детето, не го поливайте със студена вода и не го повивайте в студени кърпи или чаршафи! Така само ще влошите нещата. Избягвайте и другата крайност – да го повивате с прекалено много завивки или да го обличате в прекалено много дрехи, които само ще затруднят неговите движения и ще причинят допълнително обезводняване.
 • Не променяйте температурата в стаята извън обичайните граници, с които детето е свикнало.

Никога не давайте на детето си лекарства по собствено усмотрение! Ако преди или след консултацията с лекар са ви предписали детски парацетамол или ибупрофен, не забравяйте, че не бива да се прилагат заедно. Следвайте стриктно инструкциите на педиатъра и на фармацевта, четете внимателно листовките и не превишавайте препоръчителната доза.

 • Ако състоянието на детето ви с висока температура рязко се влоши, например през нощта, часове преди да имате запазен час при лекар, незабавно потърсете спешна медицинска помощ!

Потърсете спешна медицинска помощ при висока температура, ако:

 • Бебето е под шестмесенча възраст и развие температура над 38 градуса;
 • Забелязвате явни признаци на дехидратация, въпреки увеличения прием на течности;
 • Детето получи пристъп или гърч;
 • Детето плаче постоянно и не може да се успокои, колкото и да се опитвате да му отвлечете вниманието;
 • Детето издава постоянно високи или необичайни звуци, които не са нормални за тревожните му състояния;
 • Треската продължава повече от пет дни.

В заключение бихме искали да препоръчаме на родителите да не се паникьосват всеки път, когато детето им развие висока температура. Може да е просто обикновена настинка или лека вирусна инфекция. В повечето случаи температурата сама ще спадне до няколко дни при подходящите грижи, препоръчани от педиатър. Не събирайте детето с други деца по време на домашното му лечение. Бъдете спокойни, разумни и уравновесени. Паниката винаги е лош съветник. Следете внимателно за описаните симптоми, избягвайте бабешките илачи и шоковите терапии и при най-малки съмнения за усложнение незабавно потърсете помощ от квалифициран медицински специалист.

Екипът на детски магазин Bebecito

Вашият коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван или споделян.

Позволени HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>