Как да се предпазим от инфекциозни заболявания при децата: Конюнктивит

141528079158396

07

Няма как да сбъркате издайническия розов оттенък, причинен от конюнктивит – бактериална или вирусна инфекция на мембраната, покриваща бялата част от окото. Заразените око (или очи) може да сърби и да гноясва, което често е причина за жълтеникавата кора, която се развива по време на сън.

Лесно е да разпознаем конюнктивита, но проблемът е, че той се причинява от толкова много различни неща: алергии, вируси, бактерии и дразнители (дим, прах, хлор и др.), затова е трудно да направим разграничение между бактериалната инфекция, която ще се повлияе от антибиотично лечение и вирусната, която ще отшуми самостоятелно след известно време (обикновено между седем и десет дни).

Ако окото червенее или розовее и отделя плътен жълтеникав секрет, най-вероятно инфекцията е бактериална. В такъв случай педиатърът обикновено предписва антибиотик на капки за локално приложение и можем да очакваме, че инфекцията ще отшуми до няколко дни. В някои случаи, обаче, лекарят може да прецени, че пероралните антибиотици са по-подходящи, затова никога не се заемайте с диагностиката и лечението на конюнктивит, без да сте се консултирали със специалист, още повече ако ще прилагате медикаментозно третиране.

Проблемът и с двата вида конюнктивит е, че са силно заразни. Често родителите дори нямат представа колко лесно могат да го прихванат от своите деца. Какво трябва да направим, за да предпазим себе си и другите членове на семейството, ако детето ни има конюнктивит?

Основната грешка, която родителите допускат е, че се заразяват, когато почистват гнойта. Не бива да позволяваме на детето да докосва инфекцията с голи ръце, не бива да го правим и самите ние. За облекчение на сърбежа почистването може да се извърши с топла влажна кърпа, която незабавно трябва да изперем или дезинфекцираме след употреба и никога да не я оставяме на разположение у дома.

Имайте предвид, че всички секрети, които се отделят от носа или от устата на заразеното дете вероятно съдържат опасните микроби, така че му напомняйте да кашля и да киха с ръка на уста и незабавно след това да си измива ръцете. Няма да е пресилено, ако накарате детето си да носи маска, докато страда от инфекциозното заболяване, особено когато контактът с други възрастни или деца е неизбежен. Разбира се, препоръчително е да избягвате всякакви социални контакти, докато трае инфекцията. Хубаво е физическият контакт с другите членове на семейството също да се ограничава. Не използвайте общи прибори, съдове за хранене, кърпи, салфетки и хавлии, не се къпете заедно и не спете в едно легло със заразеното дете. Достатъчно е да сте близо, в същата стая, за да се заразите, но така поне ще минимизирате риска и ще сте на разположение, ако детето ви се нуждае от нещо.

Мийте си ръцете преди и след всяко хранене и отложете всички пътувания. Така ще предпазите себе си, детето и околните от излишни допълнителни рискове.

Почиствайте редовно играчките на детето със сапун и топла вода, докато инфекцията видимо не започне да отшумява. Не му позволявайте да използва компютъра, дистанционното, таблета, смартфона или друг вид електроника, докато траят симптомите на заболяването. Почиствайте старателно повърхностите на местата за хранене, дръжките на хладилника, облегалките на мебелите и други повърхности, до които детето ви често се докосва, като за целта използвайте навлажнен памучен парцал или мокри кърпички, които изхвърляйте незабавно.

Обърнете особено голямо внимание на леглата. Допуснете ли само веднъж да се докоснете до възглавниците, завивките или спалното бельо, което е използвало вашето страдащо от конюнктивит дете, това означава, че обричате и себе си на минимум едноседмични страдания и на отсъствие от работа, а заедно с вас излагате на риск и останалите членове на семейството. Опитвайте се да сменяте спалното бельо всеки ден. Същото важи за хавлиите за баня, кърпите за ръце и лице, които в никакъв случай не трябва да са общи, докато трае заболяването.

И не на последно място, ако слагате капки в окото на детето, измийте си старателно ръцете след това. Използвайте цялото си влияние и авторитет, за да го убедите, че не бива да човърка сърбежите с ръце. В противен случай трябва да дезинфекцирате всеки предмет, до който се докосва заразеното ви дете…

Как се справяте Вие в такава ситуация? Случвало ли се е на Вас или Вашето дете?

Екипът на детски магазин Bebecito.

Вашият коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван или споделян.

Позволени HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>