Как да се предпазим от инфекциозни заболявания при децата: Варицела

167097-791x645-measles_TS_new

 

Варицелата, известна още като „лещенка”, отдавна би трябвало да е преодолян проблем в медицината. Ваксината срещу варицела, препоръчителна за деца под 12 години, е довела до значителен спад в броя на хоспитализациите и смъртността. Ваксината не преодоставя сто процентова защита, тъй като понякога развива пробив, който макар и да е по-лек, като симптоми, все пак е неприятно изживяване за детето… Поради тази причина у нас все още се води спор в общественото пространство дали децата трябва да се ваксинират срещу варицела или не. Другата причина е, че болестта протича сравнително леко при малките и им осигурява доживотен имунитет след това (с някои малки изключения).

Как стои, обаче, проблемът при възрастните?

Накратко, варицелата е много по-опасна за възрастните, отколкото за децата. Бидейки силно заразна, тя много лесно се прехвърля върху възрастните в обкръжението на заболялото дете. Най-често жертви стават неговите родители или хората, които се занимават непосредствено с отглеждането му в момента.

Варицелата може да представлява опасност за възрастния, ако той няма изградени антитела срещу нея (никога не е прекарвал варицела като малък и не е бил имунизиран срещу заболяването). При възрастните пациенти варицелата причинява сериозни усложнения като възпаление на белите дробове (пневмония), мозъчни инфекции и др., които се нуждаят от задължителна хоспитализация, могат да доведат до необратими увреждания и дори смърт.

Как да се предпазим?

Първо, трябва да се уверим, че заразеното дете си мие ръцете често, че не споделя никакви кърпи, посуда или прибори за хранене с други хора и, че изхвърля незабавно всички тъкани, до които се е докоснало. Не бива да позволяваме детето да спи в една стая с възрастен, който не е имунизиран.

Съществува вариант, ако контактът със заразеното дете е неизбежен и възрастният не знае дали е бил изложен на заболяването, но със сигурност знае, че не е ваксиниран и не е прекарвал варицела като малък, той да се подложи на ваксинация предварително или в рамките на двадесет и четири до седемдесет и два часа след контакта, за да намали риска от заболяване. Колкото по-рано се извърши процедурата, толкова по-добре. При съмнение задължително потърсете лекар.

Най-голяма опасност от заразяване има при директен контакт с активните везикули на варицелата, които се намират по кожата, но болестта се предава и по въздушно-капков път. Достатъчно е само уязвимият възрастен да прекара известно време в една стая със заразеното дете. Колкото и често да се проветрява помещението, не съществува никаква гаранция, че заболяването няма да се прехвърли върху него. Кихането и кашлянето съвсем не са задължителни, достатъчно е само детето да диша или да говори в стаята.

Основният проблем е, че болното дете се нуждае от допълнителни грижи, а възрастните са изложени на риск при директен контакт с него. Необходимо е да се намери човек от семейството с изградена имунна защита, който да гледа детето, да му сменя пелените, да го къпе, да го преоблича и да му дава лекарствата. Къпането в активния стадий на обрива може да се замени с попиване на тялото с напоен в спирт памук, който да се изхвърля незабавно, но в никакъв случай не бива да се търкат или разчесват везикулите, за да не се усложнява инфекцията.

Най-опасен е контактът на заразеното дете с бременните жени. Той трябва да се избягва на всяка цена, тъй като ваксината не се препоръчва по време на бременността и нероденото бебе е изложено на риск от вродени дефекти, ако бъде изложено на вируса в утробата. Майките могат да се ваксинират, докато кърмят.

Ако искат да вземат предпазни мерки предварително, но не са сигурни, възрастните могат да си направят изследване на кръвта, за да се определи дали са ваксинирани срещу варицела и дали притежават антитела срещу нея.

Повечето родители няма как да избегнат директния контакт с детето си по време на активния стадий и често заразяването е неизбежно, а родителите твърде късно разбират за опасностите, които крие то, ако са в уязвимата група. Добрата новина е, че съществува антивирусно лечение с противохерпесни препарати, които могат да облекчат симптомите и да скъсят хода на заболяването.

Разбира се, всякакъв вид изследвания, лечение и ваксинации, свързани с варицелата, трябва да се извършват единствено от опитен медицински специалист.

Екипът на детски магазин Bebecito.

 

Вашият коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван или споделян.

Позволени HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>