Как да развиваме емоционалната грамотност на децата?

happy-kids

 

Всички знаем, че в съвремието все повече се ценят умения като работа в екип, сътрудничество, толерантност, умения за общуване, за решаване на проблеми, емпатия към другите, лидерство, взимане на решения и др. Но дали начина по който възпитаваме и учим децата, отговаря на съвременните изисквания на времето?

Емоционалната и междуличностната интелигентност се наложи през последните години като качество и умение за това да бъдем пълноценни, да създаваме и поддържаме взаимоотношения с околните, да се справяме с предизвикателствата,  да разбираме и изразяваме емоциите си, както и да разбираме и уважаваме емоциите на другите.

Тези умения се развиват още в детска възраст с помощта на родителите и учителите. За да помогнете на детето да е емоционално грамотно, първо е важно родителите да работят върху себе си и също да са добри в управлението на емоциите си и да имат добър модел, който да предадат на децата. Запомнете, че децата учат от това което виждат, а не от което им казвате. Ако действията ви не отговарят на думите ви, то децата ще запомнят действията ви. Затова най-добрият начин да научите децата на желаното от вас поведение е вие самите да сте пример за подражание.

Важно е още от ранна детска възраст да назовавате емоциите, които детето преживява. Дори да не може да говори детето усеща енергията и емоцията, която влагате в думите. Общуването в голямата си част е невербално, както знаем. Важно е да споделяте и собствените си емоции по подходящ начин, защото така учите и детето да ги назовава. Да му показвате какви емоции провокират неговите действия у другите деца/възрастни. Да обяснявате какво преживяват като емоции хората в ситуации от ежедневието. Детето се учи от вас и на съпричастност и емпатия към околните, като следва личния ви пример.

Децата учат най-добре чрез играта, тъй като това им помага да разберат и да си представят по-абстрактни неща. Някои идеи за игри, развиващи емоционална грамотност:

  1. Направете заедно с детето карти на емоциите – на парче картон нарисувайте заедно с детето различни емоции като човечета с определена поза и изражение на лицето – щастлив, радостен, доволен, спокоен, ядосан, тъжен, изплашен, самотен и др. Ако детето е по-голямо обсъдете ситуации, в които се е почувствал по този начин и какво може да направи за да се почувства по-добре.
  2. Направете табло на емоциите – сложете снимка на всеки член на семейството и до нея място където да поставяте карти с емоции. Всеки ден споделяйте как се чувствате в различни ситуации или като се приберете вкъщи и обсъждате как е минал деня ви използвайте карти на емоциите.
  3. Използвайте приказки и кукли – когато четете приказки с детето и книжки, обръщайте му внимание как се чувстват героите в определени ситуации, опитайте се заедно с детето да намерите връзка между ежедневните ситуации, които детето ви преживява. Например подходящи книжки са поредицата за Франклин, книжките за емоциите на Трейси Мъроуни. Може да изиграете ситуациите на детето с помощта на кукли.

Запомнете, важно е да сте последователни и упорити. Емоционалната интелигентност се развива през целия ни живот. Окуражавайки детето, то постепенно ще се научи да разпознава своите и чуждите емоции, да разбира по-добре себе си и да назовава ясно това, което се случва с него.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, хомеопат, част от екипа на Асоциацията на лекарите хомеопати. За връзка www.miradelcheva.com, mira@miradelcheva.com

Вашият коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван или споделян.

Позволени HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>