Как да предпазим себе си от инфекциозни заболявания при децата: Стомашни неразположения

стомах-дете

 

Спомнете си за последното ви пътуване със самолет. Имаше ли нещо „странно” в инструкциите за безопасност, предадени от стюардесите точно преди излитането? Направи ли ви впечатление, че по протокол при извънредна ситуация трябва първо да се погрижите за себе си, да си сложите кислородната маска и едва тогава да се огледате дали децата, болните и възрастните хора около вас имат нужда от помощ? Това е така, защото ако вие, способните, „отпаднете от уравнението” преди тях, с безпомощните е свършено…

Същото е и при детските инфекциозни заболявания. Някои от тях могат да изкарат родителите „извън играта” и са толкова тежки за организма на възрастния човек, че той става неспособен да се погрижи за зависимите от него.

Основният виновник при стомашните неразположения у най-малките е т.нар „ротавирус”, който може да предизвика повръщане и диария при деца под петгодишна възраст. Той не представлява директна заплаха за възрастните, тъй като повечето са изградили имунитет срещу него още в ранна детска възраст, така че дори да го получат, едва ли ще имат сериозни симптоми.

Далеч по-голяма опасност за възрастните представляват „норфолк” вирусът и паразитната инфекция „глардиаза”. Те предизвикват висока температура, главоболие, повръщане, диария и стомашни спазми. С тях можем да се заразим от изпражнения, от немити плодове, от сурови меса и др. Общо взето, превенцията и контролът върху инфекцията зависят основно от поддържането на добра хигиена.

Вирусите и паразитните инфекции, които предизвикват стомашни неразположения, са силно заразни и могат да останат в изпражненията няколко седмици, след като диарията приключи, затова родителите и детето трябва да си мият ръцете преди всяко хранене и след посещение на тоалетната задължително. Това е абсолютният минимум. За предпочитане е измиването на ръцете да става с течен сапун и топла вода, като много важно е ръцете да изъхнат напълно преди да влезем в съприкосновение с храната или с нашите деца.

Препоръчително е родителите и децата са използват различни кърпи за лице, за ръце и за баня – не само, когато са инфектирани, но и когато са здрави.

Широко известен е фактът, че компютърната клавиатура може да съдържа повече микроби и паразити от седалката на тоалетната чиния. Въпреки това, ние често забравяме този факт и позволяваме на децата да не си мият ръцете, след като са използвали домашния ни компютър.

Би било чудесно във възпитанието да се включи измиване на ръцете или поне забърсване с мокра кърпичка (без алкохол) всеки път, когато децата използват таблет, смартфон, лаптоп, джойстик или друг вид устройство за своите мултимедийни забавления. В този ред на мисли телевизорът е най-безопасният уред у дома, тъй като поне не го докосваме постоянно с ръцете, с които се храним. Но това не важи за дистанционното… Обичате ли да сменяте каналите по време на вечеря? Просто спрете да го правите! Вредно е И за храносмилането.

Уви, стомашните неразположения са чест и неизбежен „гост” при децата, тъй като, освен по-слаб имунитет и по-уязвима перисталтика, те имат и навика често да се пипат по лицето, по носа, по очите и по устата с немити ръце, а изброените са директни входове към вътрешността на организма за всички зарази.

За да се погрижите за вашето дете, вие трябва да останете преди всичко здрави, когато то се разболее. С това намерение се уверете, че то не споделя същите кърпи, завивики, чаши, прибори, закуски, играчки и електроника с вас.

Измивайте си ръцете с повишено старание всеки път, когато сменяте пелените или изхвърляте гърнето. Почиствайте потенциално заразените райони по няколко пъти на ден с белина, разтворена във вода в съотношение едно към десет.

Хвърляйте замърсените дрехи и бельо за пране веднага, не ги оставяйте да „отлежават” в пералнята или в коша за мръсно пране. Полагайте извънредни грижи за хигиената във вашата обща тоалетната, която използвате всички у дома.

Повечето от изброените препоръки звучат логично и дори елементарно, но всъщност много рядко ги прилагаме. Всичките. Наведнъж. А това е единственият начин да сведем риска от заболяване за самите себе си до минимум. Само в перфектно здраве можем да бъдем полезни на тези, които зависят от нас.

0707

Вашият коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван или споделян.

Позволени HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>