Как да предпазим себе си от инфекциозни заболявания при децата: Настинки и грипове

dete-vitamini

 

Ако имаме достатъчно здрав организъм, нормално е да си вземем болничен веднъж, максимум два пъти в годината, заради грип или простудни заболявания, но щом веднъж в къщата ни се появи дете, започваме да подсмърчаме доста по-често.

Причината, освен в грижите около децата и честото недоспиване, които отслабват имунната ни система, се крие още в излагането ни на повече вируси от обичайното, които често са «подарък» от училището, детската ясла или градина.

За родителите е жизненоважно да се предпазват от настинките и гриповете, които им носят техните деца. Ето няколко добри съвета за целта:

  • Честото миене на ръцете е от решаващо значение, за да се предпазим от разпространението на всякакъв вид микроби у дома. Използването на сапун, който не дразни кожата, в съчетание с топла вода, е за предпочитане, но има нещо, което често пропускаме и то е – да изчакаме ръцете ни да изсъхнат добре, преди да започнем да докосваме храната например;
  • Друг фактор, който редовно се неглижира при елементарния хигиенен навик, какъвто е миенето на ръцете, е продължителността на тяхното измиване. Също както при миенето на зъбите, техниката и времето, което отделяме, са решаващи за ефективността. Подгонени от задъханото ежедневие, ние много често бързаме и не отделяме достатъчно внимание на този прост навик, който е в състояние да ни предпази от толкова много здравословни проблеми;
  • Търкането трябва да се извършва без особен натиск, но всеобхватно, пръстите е добре да се сапунисат, съответно изплакнат внимателно и поотделно. Кърпата за триене трябва да се подменя редовно и да не се оставя да овлажнее, тъй като това я превръща в удобен развъдник на гъбички и на всякакви други вредни микроорганизми. Хубаво е всеки член на семейството да си има собствена кърпа.

По време на хранене не бива да споделяме общи чинии, чаши, прибори или салфетки с болните си от грип или настинка деца. С това се справяме лесно, но някак пропускаме факта, че трябва да избягваме и споделянето на общи клавиатури, дистанционни и тъч-скринове през останалото време. Все повече семейства възпитават децата да си мият ръцете след продължителна игра на компютъра така, както го правят задължително и всеки път, когато излязат от тоалетната. Добре би било ние, възрастните, също да усвоим този полезен навик.

Колкото и да ви се иска да си разцелувате малкото сладко съкровище, избягвайте да го правите, докато страда от настинка или грип. Здрави ще сте му много по-необходими, отколкото в същото безпомощно състояние като него.

Децата често се възпитават да кихат и да кашлят в шепа или в лакът, след което да се измиват старателно, но редовно забравяме да им напомним, че хартиените носни кърпички, които са доста удобни за целта, не бива да се държат по джобовете или да се оставят върху масата (на канапето, на пода), а задължително трябва да се изхвърлят в бокула веднага, след като са използвани.

Нека помним, че децата гледат и се учат от нас. Ако нямаме добри хигиенни навици е абсолютно невъзможно да създадем такива у тях. А, в крайна сметка, собственото ни здраве и това на потомството ни зависи от хигиената у дома.

Подобно на други инфекциозни заболявания, грипните вируси също се разпространяват по въздуха или чрез директен контакт, но за разлика от варицелата, например, те не са толкова устойчиви и не могат да пътуват на големи разстояния. Ето защо, ако детето ви се прибере с настинка или грип от училище и започне да киха и да кашля, няма да сгрешите, ако точно в тези моменти запазвате известна дистанция между него и вас. Лесно ще му обясните защо го правите и по този начин ще го мотивирате следващият път да стои на достатъчно разстояние от болните си връстници в училище – фактор, чието пренебрегване най-вероятно е в основата на поредния семеен „подарък”, който ви носи от училище у дома сега.

Колкото и да се опитваме да се предпазим обаче вирусите, рано или късно, успяват да ни докопат. Срещу тях има едно много добро средство за защита и това е силната имунна система. За да я засилим, ние трябва:

  • Да се наспиваме добре, защото сънят е най-добрият лечител;
  • Да ядем достатъчно плодове с високо съдържание на витамин С: портокали, киви, ягоди, грейпфрут;
  • Да си даваме моменти за отмора от стреса и напрежението чрез тихо съзерцание с чаша чай в ръка, една разходка или кратка медитация;
  • Да използваме повече от „естествените антибиотици” на природата през студените месеци на годината: чесън, праз, лук, мед, джинджифил;
  • Да ядем повече супи и домашно приготвени, топли храни, които са много по-лесни за усвояване от организма;
  • Да пием повече течности, но избягвайки студените газирани напитки и твърде киселите, подсладени сокове от магазина. Домашният цитрусов фреш е далеч по-доброто решение;
  • Да заменим млечните шейкове от МакДонлад’с с домашни смутита и др;

Надяваме се, че препоръките ни как да предпазите себе си от настинките и гриповете на вашите деца ще ви донесат повече слънчеви дни у дома и повече добро настроение, но най-вече повече здраве! За всички в семейството!

Ще се радваме да споделете личните си идеи в коментари с нас.

Екипът на детски магазин Bebecito.

 

Вашият коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван или споделян.

Позволени HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>