Как да предпазим децата и себе си от летните вируси?

37f35531d55020e71346290cefbd174c_big

С идването на летните месеци и почивката край морето рискът от заразяване с неприятен летен вирус, както за нас, така и за децата ни, се увеличава многократно. Какво ни прави уязвими, как бихме могли да се предпазим и какви са симптомите?

Симптоми:
За разлика от зимните вируси, за които са по-характерни респираторните проблеми, хремата и кашлицата, летните вируси атакуват най-вече стомашно-чревния тракт. Симптомите включват:

Повръщане
Диария
Повишена температура
Отпадналост
Липса на апетит

Кои са рисковите места?
Най-често сме изложени на риск от подобен тип вируси в летните курорти, където има много събрани хора накуп, както и около водни басейни със съмнителна чистота. Всеизвестен факт е, че нашето Черноморие не се слави с особено чиста вода, което прави рискът значителен.
Къпането в басейн също създава условия за разпространение на летни вируси, особено, ако поддръжката не е на ниво.

Съмнителната хигиена на ресторанти и заведения за бързо хранене в морските курорти също е сериозна предпоставка за разпространение на летните вируси.

Как да се предпазим?
Лекарите препоръчват като основна превантивна мярка стриктно спазване на хигиена и миенето на ръцете възможно най-често. Носете винаги със себе си влажни кърпички, както и дезинфектанти на спиртна основа.

Стопиращ фактор за всяка инфекция, независимо дали е вирусна или бактериална, се явява и доброто състояние на имунната система.

Важно условие е да не се консумира чешмяна вода, която много често е източник на стомашно-чревни проблеми. Избягвайте и храненето в съмнителни заведения и бъдете много внимателни с  хранителните продукти, които се продават на улицата и на плажа.

Много лекари и педиатри препоръчват да се взимат пробиотици (полезните бактерии за нашия организъм), които да се пият превантивно още от първия ден на лятната ваканция. Те повишават устойчивостта на организма срещу микробите и намаляват риска от инфекция. Полезни са и ако вече сте се разболели като помагат за по-бързото възстановяване на стомашно-чревната флора.
Важно е да не се приемат медикаменти без лекарско предписание, особено антибиотици, които не само, че не са ефективни срещу летните вируси, но и ще усилят проблемите със стомашно-чревния тракт.

Хомеопатичният подход

При тези заболявания е много удачен този подход, предвид невъзможността на традиционната медицина да отговори на вирусната атака с подходящи средства на този етап.

Прилаганите средства са групирани в няколко групи поради това, че при повечето пациенти има сходство в някои симптоми и различия в индивидуалния отговор.

Най-често прилаганите симптоматични медикаменти са свързани с преобладаващите оплаквания които са:

1. Повръщане– обикновено е многократно и не води до облекчение, а се стига до момент на изваждане на стомашни сокове и всичко което е поето с цел оводняване, затова добре е да се дадат следните медикаменти

 • Ipeca9CH– при повръщане което не води до облекчение, езикът е чист, необложен. Дава се в ритъма на повръщането или след всеки позив по 5 гранули под езика, а за малки деца разтворени във вода
 • Arsenicumalbum9CH– повърнатите материи са парещи, има силна отпадналост и жажда за малки количества вода. По 5 гранули 3-4 пъти дневно
 • Phosphorus9CH– 2-3 пъти на ден по 5 гранули при всички случаи на зловонно повръщане и интоксикация с отпадналост и жажда за студена вода на малки глътки
 • Sena5CH– при повръщане с ацетонов дъх

2. Разстройство– обикновено е кашаво и не много обилно с кисела миризма или с примеси от хранителни остатъци.

 • Ipeca9CH– когато има болки в корема и пенести, зеленикави изпражнения и обикновено се придружава от гадене и повръщане – дава се отново в ритъма на изхожданията;
 • Baptistatinctoria9CH– освен диария има и болки в мускулите и очите при опит за поглеждане встрани;
 • Colocynthis9CH– при болки в корема които се облекчават от превиване на две и притискане – обикновено се дават по 5 гранули в ритъма на коликите.

3. Температура– в повечето случаи не е много висока – около 37,5 ºC, но при задълбочаващо се обезводняване може да се повиши до 38 -39 ºC

 • Bryoniaalba9CH– температура до 38-39 ºCно с постепенно начало , както при постепенното обезводняване на организма , придружени с мускулни и ставни болки, силна жажда и влошаване на сухата кашлица и главоболието от най- малко движение- дава се 3-4 пъти на ден;
 • Baptistatinctoria9CH– вече беше спомената и е типичен медикамент за лечение на „чревен грип”;
 • Aconitumnapelius9CH– при температура с високи стойности – до 40 ºC, силна жажда и гореща кожа, но без изпотяване.

4. Суха кашлица– обикновено се дължи на оток на лигавиците и интоксикацията на организма, затова много подходящи са два от вече споменатите медикаменти.

 • Аconitum napellis 9CH;
 • Bryonia alba 9CH по 5 гранули по 3-4 пъти дневно.

Важен момент е да се овладее и обезводняването на организма, което се постига както с поемане на подходящи течности – сокове от ябълки, лимон, нар и чай от лайка, шипка и мента, достатъчно минерална вода до към 2 литра на ден и набавяне на загубите от соли – натрий и калий с препарати съдържащи натриев цитрат и калиеви соли.

Част от статията е написана от Д-р Радостина Симеонова

Вашият коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван или споделян.

Позволени HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>