Как да запазим децата здрави?

baby-snow

Според холистичния, интегративен, цялостен подход към здравето на човека, детството е важен етап от живота, който определя развитието и здравословното състояние занапред. Има различни фактори, които оказват влияние за правилното израстване на децата и за профилактиката срещу заболявания.

Някои от тези фактори са:

  • Здравословно състояние на родителите при зачеване и протичане на бременността
  • Кърмене или липсата му
  • Начин на хранене
  • Чревно здраве и развитие на чревната микрофлора
  • Лечение на заболяванията
  • Емоционално и психическо развитие

Важно е родителите да се погрижат за здравето си преди да заченат дете. Да се хранят здравословно, да спортуват, да са в добра физическа и психическа форма, да правят редовно детоксикация, да се погрижат за здравословните си проблеми, да ограничат възпалението и инфекциите в организма, да се погрижат за дефицитите на витамини и минерали.

По време на бременността майката е добре също да внимава с какво се храни, да избягва алкохол, кофеин, тютюнопушене, да не се излага на токсично въздействие, да избягва замърсени храни и потенциални източници на инфекции в храната и околната среда, както и да се грижи за емоционалното си състояние и да поддържа спокойствие и вътрешна хармония в себе си.

За продължителното кърмене на децата в продължение на осемнадесет месеца до две години е известно,че намалява риска от развитие на алергии, астма и др. заболявания. Кърмените деца освен това са по-интелигентни от тези на изкуствено хранене. Кърмата е богата на антитела, на полезни мазнини, въглехидрати които захранват добрата чревна микрофлора.

Не се отказвайте лесно от кърменето и не дохранвайте с адаптирано мляко, а стимулирайте отделянето на кърма като кърмите по-често, използвате лактогенни чайове и прородни методи. Освен ползите за бебето, кърменето защитава майката от развитие на рак на гърдата.

Начинът на хранене на децата, оказва голямо значение, за това дали по-късно в живота ще се разболеят. Не е достатъчно да започнем да се храним здравословно на 40 или 50г, а много по-рано, още от първите години на детето за да се предпази от сърдечно-съдови болести, диабет тип 2, рак и др.

Важно е децата да не са затлъстели, тъй като веднъж образували се мастните клетки през детството, след това е много трудно се възстановява теглото. А затлъстяването само по себе си е рисков фактор за диабет, рак, сърдечно-съдови заболявания и др. значими болести.

Според редица научни изследвания консумацията на много животински продукти и наситени мазнини в детството и живота е свързана с по-висок риск от ракови образувания и сърдечно-съдови болести. Изследвани са страните с най-малък процент ракови заболявания и техния начин на хранене, в който не присъстват много животински продукти и наситени мазнини.

Съответно ако се храним предимно със зеленчуци, плодове, ядки, семена и бобови култури още от детството и ограничим консумацията на месо до няколко пъти седмично, ще се предпазим от тези заболявания. В тази връзка е добре да избягваме и рафинирани продукти, захар, консерви, транс-мазнини и повечето промишлено, произведени храни. Вместо това да избираме органични, без съдържание на химикали храни, които са максимално чисти и в естествен вид, с минимална преработка и без подобрители.

 

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, хомеопат, част от екипа на Асоциацията на лекарите хомеопати. За връзка www.miradelcheva.com, mira@miradelcheva.com

Вашият коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван или споделян.

Позволени HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>