Как да запазим децата здрави? част 2

baby-snow-2

Първа част на статията може да прочетеш тук!

От добрата микрофлора на червата също зависи много, тя подпомага храносмилането, синтезира важни витамини, обучава имунната ни система и поддържа равновесието като ни пази от по-опасните и патогенни бактерии. За да имаме добра чревна микрофлора са важни пробиотичните храни като кисело зеле, кисело мляко, ферментирали зеленчуци и напитки, да се храним с повече фибри, зеленчуци и плодове, да избягваме антибиотиците и стриктната хигиена.

Стриктната хигиена няма място в едно домакинство, с изключение ако има болен вкъщи. Достатъчно е почистването с вода и съвсем малко препарат, за да се държат микроорганизмите в равновесие, доброто население да се развива, а лошото да се държи под контрол.

Колкото е по-стриктна хигиената в едно семейство, толкова има по-голям риск от развитие на алергии и автоимунни болести. Полезната хигиена означава не да избием всичко живо, а да поддържаме равновесието между благоприятните бактерии и опасните.

Лечението през детството също оказва влияние върху здравето на детето. Честата ненужна употреба на силни лекарства като антибиотици, противоалергични, кортикостероиди повлиява негативно чревната микрофлора и имунната система. Често се влиза в порочен кръг на повтарящи се инфекции и влошено здраве с повече алергични симптоми и др. нежелани ефекти.

Повечето заболявания при децата са вирусни, затова природните методи могат да подкрепят оздравяването, вместо да се използват антибиотици, които нямат ефект върху вирусите. Здравословното хранене на децата с достатъчно растителни продукти, богати на фитохимикали, ги предпазва от чести настинки и заболявания.

Емоционалното и психическото здраве са не по-малко важни за правилното развитие на детето. Когато детето расте в среда на любов, грижа, доверие, сигурност и когато родителите са достатъчно зрели и емоционално осъзнати, това дава добра основа за да израсте детето уверено в себе си, да се научи да се грижи за своите потребности, да общува с лекота и да се справя с предизвикателствата.

Когато родителите дават достатъчно свобода на детето да изразява себе си, своята индивидуалност и емоциите си, когато признават неговото мнение и потребности, то детето много по-рядко ще проявява психосоматични симптоми и ще боледува по-рядко.

Децата често отразяват емоционално или подсъзнателно, с начина по който боледуват, наличието на конфликти в семейството или емоционалните проблеми на родителите. Важно е родителите да се грижат за себе си, за отношенията си един към друг и към детето и да възпитават любяща и грижовна връзка към детето, с уважение и зачитане на неговата личност, чувства и потребности.

 

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, хомеопат, част от екипа на Асоциацията на лекарите хомеопати. За връзка www.miradelcheva.com, mira@miradelcheva.com

Вашият коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван или споделян.

Позволени HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>