Здравословното хранене – мода или необходимост?

healthy-food-baby

Здравословното хранене е широко обсъждана тема в последните години и не е само мода, а необходимост за профилактика и поддържане на добро здраве. С наличието на все повече научни доказателства и проучвания, става все по-важно влиянието на начина на живот, храненето, активността, мисленето и убежденията върху здравето и развитието на заболявания.

От еволюционна гледна точка хората генетично са най-близки до приматите по отношение на ДНК, физически и социални характеристики, хранене и др. По отношение на храненето всички примати имат вкус за сладко и солено, различават цветовете на храната и се нуждаят от големи количества фитохимикали, антиоксиданти и други съставки на растенията като витамин Ц, витамин К, фолат и др. Съответно изпитваме привличане към зрелите, сладки плодове които ни осигуряват разнообразие от хранителни вещества.

При липсата на достатъчно количество извлечени от растения хранителни вещества се стига до нарушаване функцията на имунната система. Вследствие на непълноценно хранене организма е по-податлив на чести инфекции, алергии, дори рак. Имаме нужда от натурални, природни храни от градината и горите, а не от супермаркета. Микронутриентите важни за имунната система са извлечени от плодовете, зеленчуците, ядките, семената, бобовите растения и в по-малка степен от пълно-зърнестите храни.  Те е важно да съставляват голяма част от хранителния режим, за да имаме съпротивителни сили срещу болестите.

В днешно време хората имат погрешни разбирания за хранителните си нужди. Хранителният режим основан предимно на паста, хляб, сирене, мляко, сладкарски изделия ни води към диабет, рак, сърдечни и автоимунни болести по-късно в живота. Това не се дължи само на факта, че захарта, сиренето, бялото брашно са вредни, а на това че не консумираме други важни храни.

Ако се замислим колко е процента на нерафинираните, натурални храни от дневния калориен прием на децата, като пресни плодове, зеленчуци, ядки, семена, бобови растения в днешно време, не е чудно че децата страдат от все повече заболявания като чести настинки, алергии, астма, дори диабет и по-сериозни болести, които се появяват във все по-ранна възраст.

Има хиляди вещества в растенията, които са важни за здравето ни и за силната имунна система. Например фолатът, който се среща в зеленчуците, бобовите растения и плодовете и особено в зелените зеленчуци. Ниско ниво на фолат в хранителния режим е свързано с повишен риск от вродени малформации на невралната тръба. Освен това ниските нива на фолат се свързват и със сърдечни заболявания и рак на гърдата.

В последните години се препоръчва добавка с фолат на бременните жени, вместо да се препоръчва на жените да приемат повече храни богати на фолат като зеленолистните зеленчуци, в които освен фолат се съдържат и много други полезни фитохимикали.

Витамин К също се съдържа в зелените зеленчуци. Ниските нива на витамин К повишават риска от мозъчен кръвоизлив при новороденото и на всички деца при раждането се инжектира витамин К, вместо да се съветват майките да консумират повече храни богати на витамини през бременността.

Приемането на хранителни добавки, не заменя нуждата от пълноценно хранене. С приемането на добавки и витамини, може да подобрим недостига в тялото, но растенията съдържат много повече вещества, над 12 000 фитохимикали, полезната роля на които е необходима за детоксикацията на организма, защитните сили на имунната система, по-бавното стареене на клетките и др. важни функции.

 

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, хомеопат, част от екипа на Асоциацията на лекарите хомеопати. За връзка www.miradelcheva.com, mira@miradelcheva.com

Вашият коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван или споделян.

Позволени HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>