Завръщане към традициите за добро здраве

healthy-kids

От еволюционна биологична гледна точка, хората не сме се променили много в продължение на хиляди години. Животът през последния век на планетата ни, обаче ни изправя през сериозни изпитания за здравето и оцеляването ни. Обградени сме от замърсявания и токсини, бедни почви, некачествена храна, пълна с химия и генетично променена, електро-магнитна супа и радиация. Няма нищо чудно, че страдаме от все повече и по-тежки заболявания.

Всичко това се отразява на поколенията, които се раждат с все по-увреден генетичен материал и заболяванията в семейството се появяват във все по-ранна възраст. За да не звучи прекалено отчайващо, ето някои препоръки какво можем да направим в ситуацията в която се намираме.

Да започнем още преди началото на живота – бъдещите родители е добре да започнат подготовка за зачеване няколко месеца по-рано като направят детоксикация, хранят се здравословно, движат се, ограничат стреса и подредят живота си, за да направят място в него на новия член на семейството.

Да заложим на естественото – нормалното, вагинално раждане освен, че е по-безопасно за жената, е и по-полезно за детето за зараждане на неговата добра чревна флора от вагиналните лактобактерии.

Кърменето без дохранване, освен ако няма сигурни медицински причини, е най-доброто за детето като качество на полезни съставки, развитие на имунната и храносмилателна система на бебето. Никоя изкуствено създадена храна не може да замени кърмата. Кърмените бебета са по-здрави, по-интелигентни и с по-малък риск от развитие на алергии, астма и др. заболявания.

Храненето – да се върнем към традиционните български храни, с които са се хранили нашите предци в продължение на хиляди години. Да забравим за индустриално създадените храни като рафинирани брашно, захар, ориз, растителни масла, всички храни с дълъг срок на годност. Да избираме сезонна, прясна, локално отгледана храна, която е органична без добавени пестициди, антибиотици и др. Органичната храна освен това е с по-висока хранителна стойност, по-богата е на полезни съставки.

Учените са установили, че човешкия организъм се адаптира 400 години към новите храни, така че представете си влиянието на химията и ГМО храните, които консумираме днес върху здравето ни.

Да се върнем към домашната храна – сами да си отглеждаме храната, както са го правили нашите баби или да намерим източници на прясна, качествена храна. В миналото месото не е било достъпно ежедневно, така че нека да намалим консумацията му. Традиционните пости са заемали голяма част от годината и са представлявали естествен процес на детоксикация и изчистване от натрупани токсини.

Да се върнем към естествените природни, ежедневни, сезонни биоритми и цикли. В нашето тяло има естествен вътрешен часовник, време на активност на органите и на почивка, време на пик на хормоните и т.н. Ранното ставане, ранното лягане, леката и ранна вечеря, връзката с природата и земята подкрепят здравето ни. Редуването на активност и почивка и съобразяването с възможностите на тялото, без да се претоварваме и стресираме излишно са важни за нашето равновесие и здраве.

 

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, хомеопат, част от екипа на Асоциацията на лекарите хомеопати. За връзка www.miradelcheva.com, mira@miradelcheva.com

Вашият коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван или споделян.

Позволени HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>