Забавни оптични илюзии

Untitled

 

Живеем с мисълта, че заобикалящият ни свят е точно това, което възприемаме чрез сетивата си, но няма как да сме по-далеч от истината. Всъщност, първичната информация попада в сетивните органи и след това се интерпретира самостоятелно от мозъка. Това се случва за части от секундата, но е решаващо за нашето възприятие, така че няма двама души на света, които да виждат, чуват, усещат на допир или помирисват едно и също нещо по абсолютно еднакъв начин.

Представете си влюбена двойка, която се наслаждава на лунната пътека. Привидно тя може да е еднаква, но всъщност те наблюдават две различни лунни пътеки, най-малкото защото ъгълът, от който виждат отражението на светлината върху вълните е различен… Ами ако единият късоглед? Тогава той или тя ще вижда замъглено лунната пътека. Същото важи и за далтонистите. Някои хора просто не възприемат цветовете, с които сме свикнали за даденост, като нас. Отделно, хората имат различно периферно зрение, различна фоточувствителност и така нататък…

Чудесен пример за оптична илюзия са „триизмерните” филми, с които също започнахме да свикваме напоследък. 3D oчилата правят така, че всяко око да възприема светлината по различен начин, откъдето се ражда илюзията, че наблюдаваме триизмерна картина. Тя е резултат от обработката на информацията в мозъка ни. Достатъчно е само да махнем очилата, за да видим, че истинският образ не само е двуизмерен, но и замъглен…

Ето няколко забавни оптични илюзии, които ще ни помогнат да си дадем сметка как възприятията ни „си играят с нас”:

Колко крака има слонът?

Untitled

Изт: Optics4Kids

Правилният отговор е „четири”, но я се загледайте пак? Малко повече ли излизат? Можете ли да ги преброите? Всъщност, да, точно четири са, няма нищо нередно в този слон! Просто не са там, където ги видяхте в началото. Вгледайте се в бедрото и в рамото на слона и ще разберете точно откъде започват краката.

Въртят ли се цветните кръгове?

Untitled1

Изт: Optics4Kids

 

Зависи единствено от разстоянието, от което ги наблюдавате. Наведете се плътно към екрана, съсредоточете се върху някоя от черните точки и ще видите как останалите кръгове наоколо започват да се „въртят”. А сега ги погледнете от един метър разстояние. Върти ли се нещо? Напълно неподвижни са!

Ами тези?

Untitled2

Изт: Optics4Kids

Ако „си залепите носа върху екрана” ще усетите някакво движение с периферното зрение, но отдалеч нещата са такива, каквито са – една напълно статична картина. Представяте ли си да имате такъв фототапет на стената в хола?

Колко черни точки има в изображението по-долу?

Untitled3

Изт: Optics4Kids

 

Няма нито една! Огледайте пресечните точки между белите линии поотделно и ще видите, че отговорът е „нула”. Никъде няма нито една черна точка, те са просто продукт на периферното ви зрение…

От коя страна вградената лента е по-тъмносива?

Untitled4

Изт: Optics4Kids

 

Ако я изрежете с графична програма и я поставите на чисто бял фон ще видите, че вградената лента е хомогенна на цвят. Няма никакви нюанси. Просто фонът наоколо кара мозъка ви да мисли, че потъмнява в дясно и изсветлява в ляво.

Хоризонталните линии успоредни ли са или са наклонени?

Untitled5

Изт: Optics4Kids

Абсолютно успоредни са. И правоъгълниците вътре в тях навсякъде са еднакви, но само ако ги разглеждате поотделно. Ако гледате общата картина като едно цяло получавате илюзията, че успоредните линии са наклонени.

Колко триъгълника има в изображението?

Untitled6

Изт: Optics4Kids

В изображението няма нито един триъгълник! Това, което виждате са три „отхапани” тъмни окръжности и три букви V, разположени симетрично на бял фон. Мозъкът ви свързва линиите самостоятелно и прави съвсем различна аналогия. Причината е, че предварително сте му задали думата „триъгълник” – понятие, за което той вече има изградена представа. Затова автоматично поставя „белия триъгълник” върху „черния”….

Коя от вертикалните линии е по-дълга? Дясната или лявата?

Untitled7

Изт: Optics4Kids

Дясната, нали? Обаче са абсолютно еднакви! Не вярвате ли? Вземете линийка и ги измерете директно върху екрана! Нямат дори милиметър разлика.

Поровете за още оптични илюзии из Интернет, пълно е с тях! Покажете ги на децата си и се забавлявайте у дома. Целта не е да им се завие свят, а да им припомните, че нещата не са винаги такива, каквито изглеждат на пръв поглед и, че човек винаги трябва да има „едно наум” и да проверява по няколко пъти за достоверността на поднесените факти, дори когато „истината” е наглед видима с „просто око”.  Всъщност, точно тогава би трябвало най-много да се съмнява…

Екипът на детски магазин Bebecito.

 

Вашият коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван или споделян.

Позволени HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>