Детския пубертет – какво се случва когато детето стане на 2?

two

Развитието на детето преминава през различни етапи, някои от които вървят гладно, а други не толкова. Може да се каже, че детето има периоди на равновесие, които са последвани от периоди на неравновесие.

Период на равновесие са първите 1-2 години от живота на детето, докато между втората и третата година настъпва т.нар. период на детския пубертет (по подобие на юношеския пубертет). По-стабилните периоди са нечетните години на детето – 1,3,5 и т.н., а по-нестабилните съответно са четните – 2,4 години.

Детският пубертет е стадий на преход от бебешка към детска възраст. За да се случи този преход е необходимо да се наруши равновесието. Това е период на противопоставяне, детето отрича всичко което му се казва или предлага, и колкото и да е трудно за родителите е важно да помните, че това е положителен етап, през който детето е важно да премине, за да не застине в бебешката възраст.

За много родители това е труден период, защото детето изпада в крайности. Упорито е, и непреклонно, иска желанията му да се случват веднага, не приема промените, не си дава нещата, иска всичко да се случва по определен начин и да се спазва реда в рутинните, домашни дейности. Капризничи, иска само да прави неща, които още не умее като да си връзва обувките или др., и ако не се получава избухва в сълзи.

Това е период на емоционални изблици, промени в настроенията, детето трудно решава какво иска и се колебае, трудно приема нови неща като храни, дрехи и др. То е взискателно и не може да чака. Родителите е важно да проявят много търпение.

Защо това е важен етап в живота на детето? Ако се абстрахирате от ежедневните изпитания, на които ви подлага детето, противопоставяйки се на социалните норми, то открива своята индивидуалност. Новороденото бебе не осъзнава своя „аз“ и му трябва време за да различи своя „аз“.

През стадия на детския пубертет, детето придобива чувство за своята уникална личност. За да го направи е нужно да се противопостави на родителите, да приеме отрицателно поведение. За да може да определи какво иска и какво е, детето преминава през фаза на отричане и предизвикване.

Това е период на противоречия, детето се държи ту като голямо и иска да прави нещата само, или пък се залепва за майката и се държи като бебе и настоява тя да прави всичко вместо него. То се люшка между това да е самостоятелно и да е зависимо от майката.

Важно е в тази възраст ограниченията към детето да са гъвкави. Не е добре да се налагат в този период строги правила за обличане, къпане, и др. ежедневни дейности. Строгите правила са неприложими за детския пубертет, когато детето се люшка между сложни чувства и желания.

Желателно е родителите да не налагат точни и ясни правила и ограничения преди детето да навърши три години и все пак е важно да бъдат постоянни в това да задават границите на поведението на детето.

 

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, хомеопат, част от екипа на Асоциацията на лекарите хомеопати. За връзка www.miradelcheva.com, mira@miradelcheva.com

Вашият коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван или споделян.

Позволени HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>