Да научим децата да изразяват чувствата си

kid-art

За да растат психически здрави децата и да имат положителна представа за себе си, е важно родителите да им позволяват да изразяват чувствата си. Но това не винаги се случва на практика, особено когато става дума за негативни емоции.

Например когато едно дете казва, на сестра си „мразя те“, няма да помогне ако му кажем – „недей така, ти обичаш сестра си, виж колко е добра“..Няма как чувството на гняв, което детето изпитва веднага да се преобрази в обич. Важно е да даваме право на децата да чувстват, това което чувстват. Защото в противен случай, ги учим да прикриват чувствата си, да потискат импулсите си и по-късно когато не ги гледаме ще им дадат воля като ударят или счупят нещо.

Обикновено имаме проблем не когато децата са радостни, щастливи, а с негативните емоции като гняв, раздразнение, страх, срам, разочарование, тъга и др. Защо го правим? Защото като деца и нас така са ни учили и възпитавали, да имаме задръжки спрямо тези емоции.

Важно е да позволим на децата да изразяват всичките си емоции, както позитивните, така и негативните. Защото когато детето се освободи от негативната емоция, тогава има място и за позитивните чувства. Ако не изхвърли гнева от себе си, за любовта и близостта няма място.

Потиснатите чувства са предпоставка за лошо душевно здраве. Децата естествено изразяват емоциите си, затова в рамките на един ден могат да се карат и да се сдобряват много пъти. Докато родителите на същите деца, могат да останат скарани в продължение на месеци и години.

Малките деца, не могат да изтласкват само неприятните си чувства, те ще потиснат и позитивните емоции.  За децата е важно родителите да показват, че разбират емоциите им. Най-доброят начин за това се казва „отразяване на чувствата“ и е въведен от психолога Карл Роджърс.

Техниката на отразяване на чувствата представлява, да покажете на някой друг, че сте разбрали как се чувства, като предавате чувствата му със свои думи и ги отразявате като огледало. При малките деца може да го направите като повторите техните думи. Например, ако детето ви пристигне с рев, че приятелчето му го бие, може да отразите чувствата му, като кажете „ядосваш се, когато той те удря, нали?“

Така препращайки обратно към детето, неговите чувства, вие му показвате, че го разбирате наистина. Чрез техниката на отразяване на чувствата, помагате на детето да преодолее негативните емоции в момента, в който ги изпитва. Ако не сте в правилна посока, и не сте отразили правилното чувство, детето обикновено реагира и ще ви каже, че не е това.

Отразяването на чувствата е трудно за родителите, защото не са възпитавани по този начин. Напротив, през целия си живот сме общували като сме успокоявали другите, съветвали сме ги, или сме се отпивали да ги отклоним от неприятните чувства. Затова когато видим и чуем детето или някой друг да изразява отрицателни, враждебни чувства, в нас веднага се появява осъдителния глас, който ни казва – той какво си позволява и т.н.

 

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, хомеопат, част от екипа на Асоциацията на лекарите хомеопати. За връзка www.miradelcheva.com, mira@miradelcheva.com

Вашият коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван или споделян.

Позволени HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>