Грижа за болното дете у дома: съвети към родителите

300245_2

Често се налага родителите да прибягват до домашно лечение на своите деца. Това никога не бива да се прави самоволно, а само и единствено със знанието, позволението и насоките на лекуващия лекар и при редовно лекарско наблюдение (посещения при педиатър). Никога не бива да поставяте диагноза на детето си сами. След като поставят правилната диагноза, специалистите нерядко предписват домашно лечение на своите малки пациенти, което може да се окаже истинско предизвикателство за техните родители, особено ако нямат достатъчно опит.
Паниката не е решение, но когато знаем какво да правим нямаме никакво основание да се стресираме. Децата усещат нервността на своите родители и стресът може да забави успешното им възстановяване. Следвайте указанията на педиатрите и запазете вътрешния си дзен. Така ще помогнете на съкровището си да оздравее по-бързо. Ето няколко съвета при грижа за болното дете у дома:
Вслушвайте се в своето дете. Наблюдавайте го внимателно. Ако не желае да стои в леглото, най-вероятно не бива да го държите постоянно там. Позволете му известна свобода на движение. Сменяйте мястото за лежане, ако нямате друг избор. Мъникът ще се чувства добре и на дивана с одеяло или юрган, ако сте наблизо, за да го наблюдавате. Не се отделяйте за дълго от болното дете!
Дръжте стаята проветрена, особено през зимата. Отваряйте прозорците за няколко минути на всеки два-три часа, така ще прогоните застоялия въздух и микробите навън. Помнете, че чистият въздух се затопля по-бързо от замърсения, а мебелите и стените вече са поели топлината от уредите, така че само проветрявате, без да изстудявате. Ако помещението е твърде топло, детето ви ще се възстанови по-бавно. Идеалната температура е около 20 градуса по целзий.
Не се притеснявайте за храната в първия ден от домашното лечение, т.е не тъпчете детето излишно, освен ако то само не пожелае да яде. Усвояването на храната в организма отнема ценна енергия, от която тялото се нуждае, за да се пребори с проблема, който го измъчва. Гладуването също не е препоръчително, но един ден при съвсем лек прием спрямо обичайното (или дори минимален) няма как да навреди. Просто не забравяйте да осигурите на детето си достатъчно течности.
Хидратацията е изключително важна! Всички процеси в тялото се нуждаят от вода. Тази нужда се увеличава, когато имунната система се бори за укрепване и възстановяване на организма при заболяване. Чай, мляко, съвсем леко затоплена вода – това са основните ви „съюзници” – с акцент върху водата. Може да прибавите няколко капки лимонов сок в нея за алкализация и витамин C.
Бъдете неотлъчно до болното си дете, забавлявайте го с тихи игри, с увлекателни истории и с вашето внимание. Така ще облекчите страданията му и ще го разсеете от болката. Нека да усеща комфорта на постоянното ви присъствие.
Не забравяйте, че болните деца лесно се уморяват, затова не бъдете взискателни, не ги претоварвайте. Осигурете им достатъчно време за почивка и сън. Сънят, само по себе си, е вълшебен лечител. Това, за съжаление, често означава повече будни часове за родителя. Вие сте стражът, който ще бди дори в тихите часове, когато детето ви спи.
Никога не заспивайте с болното бебе на дивана до вас! Ако не сте чували за синдрома на внезапната детска смърт, може би сега е моментът да поровите малко из интернет. Не се плашете, просто бъдете здравословно предпазливи.
В заключение, дори само няколко дни домашно лечение могат да са твърде изтощителни за всеки родител. Открадвайте си по някоя дрямка всеки път, когато можете, най-вече ако има близък човек, на когото да поверите грижата за детето по време безценния сън, от който тялото ви се нуждае. Помнете, че бдителността, реакциите и мозъкът ви работят по-добре, когато сте отпочинали, затова не се претоварвайте излишно сами и внимавайте с недоспиването. Натрупалата се умора може да ви «изключи» точно тогава, когато сте най-необходими, затова е просто задължително да си осигурявате собствено време за почивка и сън по време на домашното лечение на вашето дете.
А когато сте будни, не се престаравайте да гадаете различни симптоми или да преценявате от какво точно се нуждае малкият ви пациент – при всяко съмнение звънете на лекуващия лекар. Ако състоянието на детето рязко и видимо се влоши, незабавно потърсете спешна медицинска помощ!

Екипът на детски магазин Bebecito.

Вашият коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван или споделян.

Позволени HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>