Влияят ли бибероните на речевите способности

biba

 

Повечето хора смятат, че слушането и говоренето са два отделни процеса, но все повече доказателства показват, че те са неразривно свързани. Последното доказателство идва от изследване, направено с бебета и залъгалки за уста. Резултатите показват, че възприятието ни за говор зависи от области в мозъка, които контролират движението на устата.

Алисън Брудерър от университета в Британска Колумбия, Канада, дава на шест-месечни бебета, които още не са започнали да говорят, играчки за уста и успокояване на растящите зъби, които правят езика неподвижен. След това им пуска записи на английския звук D и хинди звук D, който включва задната част на небцето. Бебета от всички страни и култури различават двата звука, което се вижда от вниманието, с което реагират при промяна на звука. Когато бебетата използвали биберони обаче, не реагирали на промяната в звука. Резултатите показват, че дори и бебета, които още не говорят, използват езика си за по-добро разбиране на речта.

При възрастните се наблюдава същото нещо. От университета в Далас използват триизмерни картини за показване на начина, по който говори коренното население, но вместо това звука е измислен. Участниците в проучването са много по-склонни да възпроизведат правилния звук, ако разполагат с визуалното видео. Смята се, че подобна технология може да се използва за подобряване на произношението на хора, изучаващи чужд език и дори за възстановяване на говора след инсулт.

Известен факт е, че ученици не се допускат в класните стаи с дъвки и бонбони. Това е е така, защото играчката в устата не само разконцентрира вниманието, но и пречи на активното слушане.

Тази информация е свързана с моторната теория за усвояването на речта – възприятието ни на речеви звуци зависи от познанието ни за това как да позиционираме устните, зъбите и езика, ако самите ние издавахме тези звуци. Най-сериозната част от тази теория е, че звуците от речта дори нямат значение, по-важно е как говорещият движи устата си. Разбираме, като си представяме движенията на говорещия, не просто слушаме.

Предстоят допълнителни изследвания по темата за да се установи дали способността за движение на устните и езика е критична за усвояване на езика, както и изследвания на орални малформации.

Тази статия взехме от тук: http://fresh-science.com/

Екипът на детски магазин Bebecito,

Вашият коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван или споделян.

Позволени HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>