Влияние на храната върху здравето на малкото дете

apple-kid

Живеем във време в което храната е все по-бедна на полезни вещества и по-токсична. От всякъде сме затрупани с храна, но храната в магазина, в заведенията за бързо хранене, в повечето ресторанти, няма хранителна стойност, а е безкрайно преработена и пълна с химични съединения. Нищо чудно, че все повече хронични заболявания като диабет, автоимунни болести и др. се появяват все по-рано в живота.  Много е важен периода преди зачеването и първите години на детето, за да расте то здраво и да се развива пълноценно. Важно е здравословното състояние на родителите преди и в момента на зачеването, здравословното хранене преди и по време на бременността.

Важно е менюто на детето да е разнообразно след захранване с основните групи храни и да съдържа калорична храна с голяма енергийна стойност. Да е богато на повече въглехидрати под формата на зеленчуци и плодове, и по-малко зърнени храни, да е богато на мазнини и по-малко количество протеини. Съотношението въглехидрати-мазнини-белтъци в дневното меню е 60-40-20 за децата от 1-3 години.

Храненето е в основата и на редица дефицити и здравословни проблеми при децата, като кожни обриви, алергии, проблеми с поведението, изоставане в растежа и развитието, непоносимост към храни, злоядство, чести инфекции и др. Освен генетичните предразположения, за развитието на всеки здравословен проблем е важна и средата в която живее детето, взаимоотношенията в семейството и храненето.

Много често се установява, че детето се храни недоимъчно на полезни вещества или консумира само еднотипна храна, големи количества от определени групи храни, като млечни продукти или въглехидрати. Ако се появи здравословен проблем, в основата на който е режима на хранене, обикновено се стига до употреба на силни лекарства като стероиди, антихистамини и антибиотици, които потискат симптомите, но не се премахва причината.

Тези лекарства увреждат чревната флора на храносмилателната система, което води до усложнения като развитие на гъбични инфекции и повишена киселинност на организма. Това допълнително нарушава храненето, тъй като гъбичките се хранят със захар, и затова децата може да имат повишено желание за сладки и тестени храни или отсъствие на апетит.

Честият прием на антибиотици повлиява и имунната система на детето и то става още по-податливо на инфекции. Затова е важно тези силни лекарства да се приемат само в крайни случаи. Много от тези състояния могат да се решат с природни методи и промяна в храненето, без да е нужно да се приемат токсични лекарства.

Например екземата може да се дължи на алергия към белтъка на адаптираното мляко или майчината кърма. Честите инфекции може да се дължат и на повишен прием на млечни продукти, които водят до повишено образуване на слуз в организма.

Друго нарушение е когато детето се храни много ограничено – само с няколко храни и отказва да приема друга храна. Например храни се само с въглехидрати. Дори да няма изоставане в растежа и развитието, със сигурност има дефицити, които в последствие могат да се проявят като нарушена концентрация, проблеми с ученето, храносмилателни оплаквания като запек и др. Може да има и емоционални проблеми като капризност, избухливост, раздразнителност. Това е придружено и с нарушена чревна флора, наличие на патогенни бактерии и гъбични инфекции и недобро усвояване на полезните вещества от храната.

Най-добрата профилактика на здравето е да осигурим на детето качествена храна, движение и каляване, среда на любов и грижа, да го пазим от токсини и силни химически лекарства доколкото е възможно.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, хомеопат, част от екипа на Асоциацията на лекарите хомеопати. За връзка www.miradelcheva.com, mira@miradelcheva.com

Вашият коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван или споделян.

Позволени HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>