Бебето се роди – ами сега?

babyandmom

Раждането и появата на бебето е свързано с много емоции и вълнения. Те могат да са както в позитивната така и в негативната гама. Какви ще са преобладаващите емоции зависи от това дали е първо дете в семейството, дали е дълго чакано, дали е имало усложнения през бременността или е била спокойна и приятна бременност. Емоционалното състояние на майката след раждането зависи от много фактори, от това дали майката е склонна към повишена тревожност и притеснения, от това дали е уверена в своите способности че ще се справи. Първите дни и седмици с бебето са време на адаптация за всички, за придобиване на нови умения и опознаване едни с други.

Емоционалното състояние на майката ще е различно ако това е била една тежка бременност, ако е имало спонтанен аборт преди това или трудности със зачеването, от това ако всичко е било наред, майката е имала енергия, била е работоспособна и активна през бременността. Важното е каквато и да е била предисторията, семейството да се адаптира бързо, да има спокойствие и хармония, за да може и бебето да е спокойно и да се развива нормално. Тъй като по време на бременността и първите няколко години бебето и майката са много свързани не само физически, но и емоционално, емоционалното състояние на майката се отразява и на бебето. Затова ако бебето е много неспокойно, непрекъснато плаче, тревожно и др. е важно да се обърне внимание върху майката и да й се помогне да е по-спокойна и балансирана.

За семейството е важно да имат помощници в първите дни и седмици, докато свикнат с новия ритъм и режим на живот. Обикновено това са бабите и дядовците, роднините които имат опит в отглеждането на деца, ако е първо дете в семейството. Вече има и добре обучени консултанти за кърмене, които могат да помогнат в първите моменти при трудности с кърменето. Важно е да не се отказвате от кърменето, тъй като това е най-доброто за бебето. Дори да нямате достатъчно кърма има различни начини за стимулиране и подкрепа, които могат да помогнат.

Важно е да се подкрепи майката, за да не се чувства самотна и изолирана през месеците грижа за бебето. Много майки изпадат в след-родилна депресия именно защото им е трудно да свикнат с новата роля, нямат подкрепа или им липсват социални контакти. Намерете други майки с малки деца, с които да общувате и да се подкрепяте в ежедневните предизвикателства, не се изолирайте а посещавайте детски градинки, клубове за родители, намерете групи за общуване и подкрепа в социалните мрежи.

Намерете вашите специалисти и консултанти, които да са насреща в моментите на остри заболявания като педиатър, хомеопат, здравен консултант и др. И не забравяйте себе си в грижата за малкото човече. Ако майката и бащата са изтощени, стресирани, тревожни, не можете да сте 100% ефективни в грижата за бебето. Намирайте време за почивка, за позитивни преживявания, спете докато бебето спи, не се фокусирайте излишно в домакинската работа всичко да е изрядно чисто, подредено, сготвено и т.н. Намирайте време за свързване с партньора, не се изолирайте един от друг след появата на бебето. Намирайте лично време за себе си и за презареждане на батериите. Природните методи като хомеопатия и Бахови есенции могат да са ви от голяма полза за една спокойна бременност и балансирано състояние по време и след раждането.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, хомеопат, част от екипа на Асоциацията на лекарите хомеопати. За връзка www.miradelcheva.com, mira@miradelcheva.com

Вашият коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван или споделян.

Позволени HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>