Бахови есенции за децата

concept of calendula flower essential oil and tincture.

 

Баховата терапия или цветните есенции са създадени в началото на 20 век от д-р Бах, лекар и класически хомеопат. Те са система от 38 цветни есенции за повлияване на най-честите емоционални състояния при хората. Методът е широко разпространен в целия свят и признат от Световната здравна организация. Есенциите са природни, напълно безвредни средства от цветове на растения, без странични ефекти, подходящи за всички възрасти, за децата и за бременните.

Могат да се използват при състояния на страх, тревожност, депресия, несигурност, свръх-загриженост, самота, безразличие и др. При децата са особено подходящи за състояния на страхове, чувствителност, срамежливост, ревност, раздразнителност, хиперактивност, повишена нужда от внимание и др. дори за т. нар. „проблемни деца“.

Всяка една есенция или комбинация от есенции може да се използва и при децата, но има някои характерни за детската възраст есенции, които по-често се прилагат:

Агримония (камшик) е есенция за тревожните, свръхчувствителни деца които имат проблеми със съня. Характерно е, че детето е весело през деня, а вечер е по-тревожно и има неспокоен сън. Често тези деца са от т.нар. орален тип и имат нужда от успокоение като поставят нещо в устата си – биберон, смучат си пръста или искат често да се кърмят, искат често да пият течности вечер.

Калуна – е типична детска есенция за децата, имащи нужда от твърде много внимание. По принцип децата имат нужда от концентрирано внимание от техните родители за правилното им физическо и психо-емоционално развитие. Много често децата не получават достатъчно внимание от родителите си, заради забързания и стресиран начин на живот и много ангажименти. Тогава детето търси други начини за внимание – като различни болки и оплаквания и по-често боледуване, защото тогава се грижат повече за него или се залепва за родителите и трудно се отделя от тях.

Джел – есенция за гневливите, ревниви деца, подходяща при поява на ново дете в семейството, когато по-голямото дете страда от липса на внимание към него и изпитва ревност. Използва се успешно и при температурни състояние с рязко покачване на температурата.

Кестенова пъпка – за деца с проблеми с концентрацията, ученето, дори хиперактивност. Помага при училищни трудности, трудно запаметяване и изоставане в училище.

Скална вода – за злоядите деца. Често при децата се среща ограничено хранене само с няколко храни и нежелание да се опитват нови храни. Тази есенция е подходяща за децата с ограничено хранене, за да могат да разширят храните, които ядат.

Орех – преходна есенция за промени в живота на детето. Подпомага прехода във всички периоди на промяна като захранване, прохождане, отбиване, тръгване на ясла и детска градина и др. за по-плавен и лесен преход.

 

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, хомеопат, част от екипа на Асоциацията на лекарите хомеопати. За връзка www.miradelcheva.com, mira@miradelcheva.com

Вашият коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван или споделян.

Позволени HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>